Top Panel
Четвъртък, 05 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Бабите обещаха да слушат снахите и да гледат внуците

Сряда, 22 Януари 2014 02:00
ВЕЛИНГРАД. Тукашните баби обещаха да слушат снахите си, да гледат внуците и да помагат в тяхното възпитание. Люлеенето и танцуването с погача над главата за здраве на децата е част от празника Бабинден. Традиционен в курорта, денят се празнува във всеки дом, а най-бурно там, където през изминалата година се е родило дете.
“Времето, в което бабите израждаха децата, вече е отминало, но традицията бабата да се грижи за наследниците на рода е останала и днес. Ролята й в семейството е много важна, каза кметът Иван Лебанов. Преди много години и моята баба ме е изродила в малката ни къща в село Гостун. Сега даването на живот е в ръцете на акушерите и лекарите. Нека всички да са живи и здрави и децата да стават повече” - пожела градоначалникът.
Поздрави към най-малките жители на града отправи и  депутатът от Коалиция за България Йордан Николов, който бе сред официалните гости. Тази година, както “Знаме” вече писа, наградата “Акушер гинеколог на България за 2013 година” бе за началника на АГ отделението на МБАЛ “Пазарджик”. Наградата за “Акушер гинеколог на община Вeлинград за 2013-а” бе връчена на доц. д-р Венцислав Цеков. Акушерка на общината за 2013-а стана Светла Селиева.
Десетки деца получиха благословия в ритуала “Даване на име”. Малчуганите получиха и подаръци от общината. В сегашния му вид ритуалът съществува от 1951 година.
Димитрина КЪСЕВА