Top Panel
Четвъртък, 12 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Градушка колкото череша потроши улични лампи

Четвъртък, 15 Май 2014 03:00
 
Във вторник около 20 часа град с големина на череша се изсипа в района на лесичовските села Калугерово, Памидово и Динката, съобщи заместник-кметицата на община Лесичово Веселина Милкова.
Ледените топчета са потрошили осветителните тела на мегдана в Динката. Площадът е обновен по европейски проект и повредените съоръжения са застраховани. “Предстои да уведомим застрахователната агенция за възстановяване на щетите от природното бедствие.”
Градушката е нанесла огромни поражения на оранжерии, полски насаждения, на леки коли и микробуси. “След бурята улици и шосета останаха затрупани с листа и клони от дървета”, поясни г-жа Милкова. Тя уточни, че кметът на общината Сергей Лазаров е отправил питане към шефката на полигона за борба с градушките край Гелеменово Диана Илкова за действията на работещите там за предотвратяване на бедствието.
“Около 20 часа във вторник при село Славовица се зароди градоносен облак, срещу който полетяха множество ракети” - съобщи Диана Илкова. Процесът се премести към Овчеполци и около Гелеменово. Обхванати от бурята и дъжда са 360 хиляди декара, но информация за паднала градушка с големина на череша имаме само за района на Гелеменово. Което се случва в два поредни дни. Процесът приключи в 21.30 часа. Какъв ще е ефектът от изстреляните противоградови ракети, ще стане ясно, след като наши специалисти обходят районите, върху които сме въздействали. Със сигурност
не е възможно да защитим площите сто процента, заяви шефката на полигона г-жа Илкова. Днес (вчера б.а.) в късния след обяд отново се създаде фронт с възможност за дъждове, вятър и градушки, но очакваме да е по-слабо изразен, допълни шефката на полигона. Със сигурност има и други места в областта, в които са паднали бели топчета, но информация за това няма”.
Вчера в редакцията се обади Кирил Христов от Гелеменово и се оплака, че нивите на много хора са унищожени от бурята и градушката. Той спомена и името на Иван Добрев, чиято реколта в зеленчуковата му градина е напълно унищожена.
Попитахме г-жа Диана Илкова дали е запозната с тревогите на пострадалите от природното бедствие хора. Стана ясно, че Иван Добрев лично е посетил полигона и се е оплакал на г-жа Илкова за щетите, потвърди вчера тя.
Пенка МИХАЙЛОВА