Събота, 25 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleСпортист номер едно Иван Иванов: С моята треньорка минахме през много изпитания!

Събота, 11 Януари 2020 09:11

 

След рекорда на 800 м получих други предложения, но реших да остана

ПАНАГЮРИЩЕ. Един от двамата Иван Ивановци-спортисти на годината подобаващо отпразнува имения си ден. Вече писахме, че лекоатлетът от СКЛА „Оборище” бе избран за номер едно в традиционната анкета за десетте най-добри спортисти. На 23 януари от 18 часа е официалната церемония в зала „Арена Асарел”. Читателите ни помнят, че наред с всичките си титли и медали, Иван донесе нов национален рекорд на десетобой при юношите под 18 години на 29 и 30 юни в София. Тогава Иванов бе втори след 14-годишният Лъчезар Вълчев (Лудогорец - Разград) в деветата дисциплина на десетобоя, но с фантастично бягане на 1500 м - 4:20.28 (810 точки) набра 5558 точки и подобри с повече от 600 точки стария рекорд на Жулиен Монев (Сливен) от 2015-а година - 4939 т. Освен това е пълен отличник.

- Иване, честито признание! Изненадващо, за разлика от предишни години, не попадна в предходната анкета. Сега обаче категорично стана номер едно. Имаше ли у теб спортна злоба към анкетиращите през сезона?

- Не бих казал. Истина е, че първото място ме изненада, разбира се. Въпреки многото мои успехи през годината, се изненадах. Осъзнавам, че тези успехи са доста и са ценни. А рекордът направо си е невероятно постижение, без да подценявам успехите на другите участници.

- Колко труд стои зад това признание?

- Тренирам лека атлетика още от втори клас. Мисля, че съм започнал в подходящото време, на добра възраст, защото когато стъпиш отрано на пистата, имаш време да усвоиш нещата. Оттогава имам един-единствен треньор. Това е Катя Кроснарова, на която искам да благодаря за всичко! С нея минахме през много изпитания през тези години и наистина заслугата е колкото моя, толкова и нейна.

- Кой те запали именно по леката атлетика?

- Баща ми Минко Иванов. Той е тренирал в ранните си години лека атлетика, а след това се е занимавал с футбол.

- Как минават твоите тренировки?

 - Старая се да тренирам всеки ден, като от понеделник до петък отделям поне по час и половина на ден, а в събота и в неделя правя кросове.

- Условията за трениране не са идеални, но пък правите чудеса…

- Да, не са. Настилката на пистата на стадиона е една и съща, откакто се помня. И за лекоатлет като мен - на средни и дълги разстояния, другата опция са горските пътеки.

- Явно са добра опция.

- Разбира се. И те, и баирите над стадиона също помагат.

- Ти си първият в твоята възраст, който бяга 800 метра под 2 минути. Как реагираха специалистите?

- Поздравяваха ме. През миналата година получих някои оферти от други клубове. Предлагаха ми да отида в други градове, в други училища, да съм под тяхно наблюдение и по този начин цялата подготовка да се извършва с още по-професионален подход. Но реших да остана тук.

- Ти си местен патриот.

- Да, нещо подобно.

- Силен си в многобоя, имаш ли любима дисциплина?

- Не знам. От малък почнах с четирибой. Това са бягане на 60 м, бягане на 60 м с препятствия, дълъг скок и 800 м. Оттогава харесвам всички дисциплини и всички дисциплини ми подхождат. Но любима може би е 800 метра.

- Ти влезе в призовите шестици на две балканиади. Колко по-дълбоки са там водите в сравнение с вътрешния шампионат?

- Доста по-дълбоки са. В балканските първенства отиват най-силните атлети от отделните държави, тъй като предварително покриват задължителен норматив, който е официално признат от националната федерация по лека атлетика.

- Официалното награждаване предстои, но ти вече сигурно си отпразнувал първото място в анкетата?

- Ами да, защото получих доста поздравления, след като излязоха резултатите в местните медии.

- Къде празнува Ивановден и какво си пожела?

- Празнувахме вкъщи със семейството. Пожелах си най-вече здраве, тъй като доскоро бях с лека травма в крака, която продължи два месеца, и пропуснах тренировките в зимния период. Но малко по малко започвам да се възстановявам и пак влизам във форма.

Дочо ЧАНЕВ