Четвъртък, 27 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleСелекционерът на ВК „Хебър” Атанас Петров: Надявам се в края на сезона да отпразнуваме три купи!

Събота, 25 Януари 2020 09:39

 

За Купата надиграхме „Нефтохимик” при посрещането

ПАЗАРДЖИК. На прага на пролетния сезон, преди съботния мач с „Черно море” у дома, волейболистите на „Хебър” са окрилени от второто поредно спечелване на Купата на България. Заедно със Суперкупата, трофеите станаха цели три за година време. Да, те пишат история и заради личните си качества, и заради мотивацията, породена от условията и феновете, и заради успешната формула на социалния проект, и заради добрата работа на статистика и помощниците... Заслугата за направата, сглобката правилното изиграване на картите обаче е на селекционера Атанас Петров. Специалистът, който пред „Знаме” отдавна заяви, че този сезон целта е требъл, сега специално благодари на публиката за мощната подкрепа, за която самите бургазлии признаха, че ги е надвикала.

- Г-н Петров, още веднъж честито! Отстрани изглеждаше, че спечелихме тази Купа по-лесно от първата миналата година…

- Реално тази година бяхме по-спокойни, защото имаме отбор, който има достатъчно самочувствие, за да изиграе такива мачове. Видя се през целия турнир, че всеки мач играем все по-добре. За да стигнем до финала с „Нефтохимик”, в който знаехме каква е цената. Момчетата играха невероятно.

- Вие контролирахте финала през цялото време. Само началото изглеждаше непредсказуемо.

- В целия турнир „Нефтохимик” тръгваха много добре в своите срещи - ентусиазирано. Знаехме, че и сега ще е така, просто трябваше малко търпение. Постепенно наложихме нашата игра, с много добра ефективност във всички елементи, постепенно изкарахме основните им нападатели, направихме нужното, за да ги обезвредим максимално бързо. И до края на мача гледахме да играем точка за точка, без да им даваме да правят серии.

- Вашият колега, треньорът на „Нефтохимик” Николай Желязков, отличи нашия „страхотен сервис”, който влизал в полето „със страшна сила”…

- Не мисля, че това беше основната разлика в мача. Защото да биеш силен и агресивен сервис е когато биеш топката с отскок. Ние имаме двама изпълнители на този тип начален удар - наистина Ляфтов направи страхотен мач именно на сервис, а те имат четирима такива играчи, от които трима биеха много силен сервис. По-скоро нашето посрещане се справи по-добре от тяхното. Ние ги затруднихме с флот-сервис, който е тактически, а не силен. Но ние знаехме къде да го бием и какво ще стане, след като го изпълним на определено място. Така че тактически си изиграхме по-правилно мача.

- Имахте ли известни колебания да пуснете веднага новото попълнение Теодор Тодоров, макар да е безспорен трансферен удар?

- Бях сигурен, че ще се впише много бързо в играта на „Хебър”, защото е играл с Братоев и с немалко от момчетата доста време. А и той е състезател на много високо ниво. Проблемът при него е, че не е възстановен напълно от травмата на гърба, която получи в националния отбор, подобно на Братоев. И той игра целия турнир с болки. Даже в първия мач го спестих, за да може да почине, втория мач го изигра с болки, на финала в края на втория гейм той имаше ужасни болки, наложи се да го изкарам и да пусна Добри Рагин да бие сервис вместо него. Теодор беше със спазъм, който успяхме да овладеем и той доигра мача, което беше от много важно значение за крайния резултат.

- В какво състояние е в момента? Сигурно ще го спестите сега срещу „Черно море”?

- Той се възстановява, не е напълно готов, но ще му трябва малко време, за да отшумят болките. А за „Черно море”, разбира се, ще спестя, когото мога от момчетата.

- Преди година си говорихме, че ни липсваше един трофей, за да ни натежи самочувствието. Сега самочувствието натежа, както и очакванията към отбора. Колко тежи това на Вас и играчите?

- Хубаво е да тежат тези цели и тези очаквания. Защото когато се оправдаят с играта на момчетата и с отношението им към мачовете, виждаш, че има смисъл от цялото това нещо. Тези тежести помагат, за да е самочувствието на нужното ниво и за отбора да стане нормално да печели.

- Още в началото на турнира други отбори заявиха, че „Хебър” и „Нефтохимик” са с класи над останалите. Ще има ли интрига в Суперлигата?

- На тази Купа се видя това. За мен обаче сега отборите на „Добруджа” и „Монтана” не дадоха максимума си. Отборите на „Левски”, „Марек” и ЦСКА могат да объркат сметките на всеки. Както стана в първенството, когато „Левски” победи „Нефтохимик” и „Монтана” победи „Нефтохимик”. Това са силни отбори и във финалните плейофи отборите на Добрич и на Монтана ще затруднят максимално и „Нефтохимик”, и нашия отбор.

- А очаквате ли един разярен и готов на всичко за реванш „Нефтохимик”?

- Със сигурност не са „Черно море” (смее се). „Нефтохимик” искаха реванш в мача от сезона, искаха реванш в Суперкупата. Със сигурност в следващия мач те ще излязат и ще рискуват много повече. Но не мисля, че техните волейболни достойнства ще им позволят да направят една серия от много силни мачове. Да, може да се случи да изиграят изключително силен двубой, както играха през първенството в Бургас, и да ни победят. Но мисля, че в серия от мачове нашият отбор трябва да излезе победител, именно защото разполагаме с повече волейболни аргументи.

- Имахте ли време да отпразнувате Купата?

- Честно да призная, не ни остана време. Събрахме се на вечеря с момчетата, но нямаше време за празнуване. Защото започваме веднага сезона в Суперлигата, а и може би, защото всичко това се случи в Бургас и не е същото като в Пазарджик. Ще има време да празнуваме след края на шампионата. Надявам се да отпразнуваме три купи.

Дочо ЧАНЕВ