Четвъртък, 27 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleПанагюрище награди най-добрите си спортисти за 2019 година

Петък, 24 Януари 2020 10:18

 

На официална церемония, състояла се на 23 януари в многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“, бяха наградени най-добрите спортисти на община Панагюрище за изминалата 2019 година.

На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, общински съветници, членове на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” на Общинския съвет, Иван Александров – почетен председател на „Асарел България Оупън” и съосновател на Асоциация на спортните клубове, Галя Костова – прокурист на „Асарел Медет” АД, дългогодишният спортен деятел Любомир Талев, председатели, треньори и представители на спортните клубове, които развиват дейност на територията на общината, представители на бизнеса и местните медии.

Церемонията по награждаването откри председателят на Асоциацията на спортните клубове Иван Нетов, който направи обзор на спортната 2019 година, като изтъкна постиженията на спортистите и изказа своите благодарности към ръководството на Община Панагюрище и към  „Асарел Медет” АД, „които утвърдиха Панагюрище като един уникален за България модел за устойчиво развитие и бъдеще на спорта”.

Класацията на 10-те най-добри спортисти на община Панагюрище за 2019 година бе определена от Асоциацията на спортните клубове, съвместно с членовете на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет-Панагюрище и местни медии.

За спортист на годината, с най-голям брой събрани точки от проведеното гласуване, бе определен лекоатлетът Иван Иванов от КЛА „Оборище“, с треньор Катя Кроснарова. Иван е рекордьор на България за 2019 година и има множество отличия: Златен медал Десетобой - 18г.; Златен медал и Шампион на 400м, зала - 18г.; Златен медал и Шампион на 800м,  зала - 18г.; Сребърен медал и Вицешампион на многобой,  зала – 20г.; Сребърен медал и Вицешампион на 800м– 20г.; Бронзов медал на 800м, лято – 18г.; Сребърен медал и Вицешампион на „Кънтри крос“ 6км – 20г.; Шесто място Балкански шампионат на 800м, Истанбул, Турция-18г.; Шесто място Балкански шампионат на 6 км, отборно - Беран, Черна гора-20г.

Наградата му бе връчена от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който пожела на Иван още много бъдещи успехи. „Благодаря на всички за неимоверните усилия, които полагате, в името на каузата Спорт в Панагюрище. Като кмет на община Панагюрище не мога да не бъда горд от това, което чувам всяка година тук – постижения от републикански, европейски и световни мащаби. Едно малко Панагюрище дава много!”, изрази своята гордост кметът и допълни, че в момента се разработва проект, чрез който ще се извърши цялостно реновиране на спортния комплекс „Орчо Войвода”. „Спортът в Панагюрище има бъдеще и то е плод на взаимни усилия”, завърши Белишки.

Втори в класацията е Илчо Машев – Национален състезател по Таекуон-до  от СК „Один“, с треньор Желязко Гагов. Илчо е бронзов медалист от Световно първенство – Пловдив 2019, спаринг. Завоювал е: Два бронзови медала от Европейско първенство спаринг- Римини 2019 и Национален шампион на Държавно първенство, спаринг до 75кг; Трето място пойнт кик бокс на Държавно първенство. Илчо Машев е обявен за най-техничен състезател на отвореното първенство на Босна;  Шампион и обявен за „Крал на таекуон-до“ с националния отбор на България- Мъже; Първо място във всички турнири, проведени в България.

На трето място е Ивелин Танковски от СК „Бойни спортове“, с треньор Александър  Фръгов. Ивелин е завоювал: Първо място шампион  на България по самбо – Юноши до 16г.; Първо място Балканско първенство по самбо- Юноши до 16г.,Скопие, Македония; Пето място на Световно първенство по самбо- Юноши до 16г., Рига, Латвия; Три златни медала на Международни турнири.

На четвърто място в класацията се нарежда Йоана Пишмишова-Червенкова от Джудо-Самбо от  Обединен спортен клуб „Панагюрище“, с треньор  Милена Хъркова. Постижения: Второ място Вицешампион на България по  ДЖУДО до 20г.; Първо място Шампион на България по Самбо до 20г.; Първо място Шампион на България по Самбо-Жени.

Пети в класацията е Илия Воденичаров от Тенис на маса  от  СКТМ „Асарел Медет“, с треньор Анелия Карова. Постижения: Шампион на България в Държавно отборно първенство до 15г.; Пето място финал „Млад олимпиец“ до 15г.; Пето-осмо място Държавно индивидуално първенство до 15г.; Участник в Балканско и Европейско първенство.

Спортист №6 е Божидара Карагьозова от ХК „Панагюрище“, с треньор  Любка Карагьозова. Постижения: Сребърен медал на Държавния финал за девойки 14г. с индивидуална награда на финала „Най-полезен състезател“; Сребърен медал на Купа България за девойки 14г., избрана в  „Идеалната седмица“; Сребърен медал на Държавното първенство по плажен хандбал за девойки , избрана в „Идеалната осмица“; Златен медал на Ученически игри- Финал 5-7клас-„Голмайстор“; Първо място на Балканска купа за девойки 14г., Гърция; Първо място на Зонално първенство,  избрана в  „Идеалната седмица“; Състезателка и в отбора на девойки 16г.

На 7-мо място е Даниел Немски от КЛА „Оборище“, с треньор    Катя Кроснарова. Постижения: Бронзов медал, многобой зала – 20г.; Сребърен медал и Вицешампион Десетобой, лято -20г.; Сребърен медал и Вицешампион Десетобой, лято –Мъже; Шесто място Балканско първенство Многобой Мъже – Правец.

На осмо място в класацията е Стайко Танковски – от СК по кикбокс „ОПТИКС“, с треньор Здравко Еров. Постижения:  Държавен шампион за 2019 в стил кик лайт; Държавен шампион за 2019 в стил кик контакт; Държавен шампион по Таекуон-до за 2019 в дисциплината спаринг; Шампион на открития Международен турнир по кик бокс София Оупън Мъже.

Девето място заема Катрин Радивчева от СК по плуване „Каменград“, с треньор Катя Радивчева. Постижения:  Второ място и сребърен медал на 200м бруст – Държавно първенство; Четвърто място на 100м бруст – Държавно първенство; Седмо място на 50м бруст – Държавно първенство; Осмо място на 100м бруст – Държавно първенство.

На десето място в класацията е Десислав Атанасов от СК  „Топалов“,  с треньор Костадин Топалов. Постижения:  Шампион на България по Самбо – до 14г.; Бронзов медал от Държавен шампионат по джудо  - до 16г.; Многократен шампион и медалист от Международни турнири по джудо.

Излъчен бе и треньор на годината в лицето на Катя Кроснарова – треньор на КЛА „Оборище”.

Наградата за Отбор на годината бе връчена на ФК „Оборище” -Юноши старша възраст.

Награда за най-добър футболист получи Станислав Мариянов Георгиев - централен защитник на „В” група – Мъже.

Наградата за най- добър отбор -  подрастващи – получи отборът на   ХК  „Панагюрище”-14-годишни  девойки.

В категория ветерани бяха наградени: Кръстьо Нешев – Вицесветовен шампион за 2019г.; Стойко Гашуров – Вицесветовен шампион за 2019г.; Георги Шишков –Бронзов медал - Световно първенство за 2019г.;  Павел Ширилинков –2-ро място на 3000м на Балканско първенство в зала-Инстанбул,Турция;  Балканиада –Букурещ, Румъния - Двукратен  Шампион на 800м и 1500м;Международен турнир в Бурса, Турция  - 1-во място на 15км; Петър Петров – Многократен медалист от Държавно първенство и турнири.

Със статуетки бяха наградени и най—добре представилите се и перспективни спортисти, завоювали призови места в държавните първенства.

Бяха раздадени  специални награди за постигнати високи спортни резултати в моторните спортове. Призьори станаха Денис Станчовски, Иван Михов,  Илиян Кузманов.

Специална награда за най-значим спортен успех – Спортист, прославящ името на град Панагюрище,  получи петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова.

Специални награди за принос към спорта получиха Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и инж. Делчо Николов – изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмет "Хуманитарни дейности" Галина Матанова бяха удостоени със специална награда за принос към развитието на спорта в град Панагюрище.

(Зн)