Вторник, 31 Март 2020

Времето

giweather joomla module

И пазарджишки спортисти тренират с тоалетна хартия

Неделя, 22 Март 2020 07:40

Подготовката си тече в домашни и гаражни условия, но ще минем и през това!

Не само спортните новини около нас са тъжни и обезсърчаващи. Но спортисти от цял свят, включително и от Пазарджишка област, изпаднаха в безпрецедентна ситуация да нямат достъп до басейни, зали и стадиони заради пандемията от коронавирус. Тази тотална промяна наруши дълго планиран тренировъчен процес и то в олимпийска година, а освен това събори като пясъчна кула градената оптимална форма на всеки. Да не говорим за настроенията на феновете, които чакаха олимпиада, европейско по футбол, спечелване на Суперкупата и редица успехи на спортните си любимци, за да има радост. Но не би. Не е ясно колко дълго ще продължи ситуацията и сега „домашното” на спортистите е безсрочно, това няма как да не се отрази на организма и тялото на спортиста. Може би само шахматистите няма да понесат намаляването на мускулите, тонуса, мотивацията, рутинните умения и глада на тялото за повече движение.

Волейболистите ни тренират с тоалетна хартия и призовават: „Стойте вкъщи!”

Волейболистите на „Хебър” застанаха като един зад хаштаг #StayHome! и се включиха в предизвикателството с тоалетна хартия, което в последните дни завладя цялата планета и наистина има реална опасност завода за хартия в Белово да бъде обсаден от наши и чужди потребители, въпреки оптимистичните изявления на директора му. Сега разпределителят на пазарджишките „тигри” Георги Братоев и синът му, носещ същото име, демонстрираха уменията си във волейбола и футбола, използвайки именно руло тоалетна хартия. Братоев се отзова на „чалънджа” след като бе предизвикан от либерото на хебърци Добромир Иванов и сина му.

Ръкавицата, пардон, рулото тоалетна хартия, бе хвърлено и добре прието

и от Александър Ляфтов, Брадли Гънтър, Николай Къртев, Мартин Симеонов, Александър Симеонов, Венцислав Рагин и още куп волейболисти… В него се включиха и други – Симеон Александров от ЦСКА позира с маска и знака Victory с призив: „Пазете се!” Съгражданинът ни Стоян Самунев, който е в редиците на „Нефтохимик” постна линк на Световната здравна организация и го препоръча на приятелите си.

Старши треньорът на „Хебър” Атанас Петров разпусна отбора в принудителна ваканция и междувременно заяви, че заради динамичната обстановка и затворената зала „Васил Левски” подготовката няма как да се води по същия начин, но ще се води по алтернативни начини.

„Едно е ясно, не можем да останем без тренировки.

Ще търсим други начини за поддържане на форма. Както вече обявихме, гоним спечелване на титлата, макар и да не знаем дали първенството в Суперлигата ще продължи. Няма никаква яснота засега какво ни очаква. За съжаление обявеното извънредно положение в страната засяга всички, а ние не можем да направим нищо.”

Чужденците останаха в България. Едно, че няма време да пътуват и да се връщат, а и обстановката с трансграничното преминаване коренно се промени. В момента Хебър е на втора позиция след шампиона Нефтохимик и при положение, че класирането остане окончателно, ще се окичи със сребърните медали. Феновете и състезателите обаче от сърце се надяват първенството в Суперлигата да се поднови.

На футболното поле също зад привидното спокойствие се усеща напрежение и тревога

Някои от треньорите, като директорът на детско-юношеската школа Спас Спасов, призовават към съпричастност и самодисциплина в борбата с COVID-19, други като треньора в ДЮШ Спас Гигов, се отдават на хубави спортни спомени и повдигат духа със стари победи на „Хебър”, а трети – като колегата му Стоил Фърцов, са на мнение, че коронавирусът е по-малко страшен от това, което ни се представя. Вече писахме, че след като бяха разпуснати във ваканция (първо децата и юношите, а след това и мъжете) самосиндикално се готвят и футболистите на „Хебър”. Същото правят и колегите им от третодивизионния „Оборище” и от „А” и „Б” областните футболни групи.

Заляга се основно на кросове и фитнес в домашни или гаражни условия,

както и на самосиндикална игра с топка. По-сложно е положението за други контактни спортове като бокс, джудо, самбо, карате киокушин, карате до, таекуондо и ММА, каквито се практикуват в нашата област. Старши треньорът на СК „Торнадо” сенсей Васко Пеев веднага след затварянето на залата обяви вариант с открити тренировки, но още в зародиш тези му инструкции бяха анулирани от самия него. В бойните спортове спаринги тези дни и седмици няма как да се правят, но бойците не искат пък съвсем да завиждат на плувците, които са поставени в изключително трудна среда, почти като риби на сухо. Защото във ваната няма как да плуваш. Затова на преден план остава самодисциплината. Остават и надъхващите послания на нашите спортни идоли. Поне докато го има задъхващият се вече интернет. Но с интернет или без, ще минем и през това изпитание, искат да ни кажат шампионите от залите и стадионите.

„Нашите дядовци са викани на война! Нас ни викат да си стоим по диваните вкъщи. Стегнете се!”

Такъв призив постнаха някои наши спортни личности.

Трябва да ги послушаме.

Дочо ЧАНЕВ