Петък, 03 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Футзал; Велинградчанин пое националния преди световните квалификации

Понеделник, 02 Юни 2014 03:00
Преди това Иван Стоилов показа как се работи в отбора на УНСС
СОФИЯ-ВЕЛИНГРАД. Велинградският специалист Иван Стоилов бе избран за старши треньор на българския националния отбор по футзал, стана ясно преди часове. Той пое мостика на прага на предстоящите две контроли с Македония, с които започваме подготовка за световните квалификации през 2015 година. Мачовете са в Струмица на 14 и 15 юни, а Стоилов оповести, че ще подмлади състава и ще даде шанс и на нови момчета, които досега не са получавали повиквателни. "Целта е да съберем най-добрите състезатели и с много работа се надявам до 2-3 години да дойдат добрите резултати", амбициран е треньорът.
Треньорското място се разклати след като Венко Иванов напусна поста през миналата година. Тогава за временен селекционер на националния отбор по футзал беше назначен Димитър Патев ("Гранд Про"), който си партнираше с наставника на "Левски София Запад" Иво Николов. Последните мачовете на България бяха гостувания на Румъния в контроли, които нашите загубиха с 0:4 и 1:6.
Талантливият 34-годишен наставник е утвърдено име в този спорт
Футболната кариера на Иван Стоилов преминава през велинградските клубове "Чепинец" и "Атлетик", "Академик" (София) и "Конелиано" (Герман). Той е възпитаник на НСА, преминава за кратко и през школата на ЦСКА, а кариерата си завършва в "Академика Микс". Стоилов е и бивш национален състезател по футзал, а през април миналата година  защити и докторска дисертация на тема: "Изследване на комплексна специализирана методика за подготовка във футзал". Въпросната методика бе тествана с отбора на УНСС, който вече стана и шампион на София и има бронзови медали от националното първенство.
Новият селекционер коментира пред спортния сайт на Велинград velsport24.com, че тимът на УНСС определено дава добри резултати, защото през настоящата година е на върха в компанията на мастити отбори като ЦСКА и "Левски София Запад". В държавното първенство "студентите" на Стоилов загубиха на полуфинал от "Черно море-Мания" с дузпи.
Иван Стоилов се занимава активно с футзал от 2002 година
"По това време бях част от отбора на Академика, ние сме многократни медалисти от държавните първенства в първите години на футзал, също и носители на купата на България. От няколко години развивам този спорт и в УНСС. Селектирах момчета,  с които за няколко години изградихме отбор, конкурентен на най-добрите футзал отбори у нас", отбеляза по този повод наставникът на "лъвовете".
"Ще търсим добро представяне на следващите квалификации, като се готвим за нещо по-сериозно още за следващия квалификационен кръг", сподели намеренията си велинградският специалист. Според него, футзалът в последните години търпи динамично развитие и е един от най-бързо развиващите се спортове, а тенденцията е един ден да се превърне и в олимпийски спорт.
"Футзалът е доста различен от футбола
и трябва доста работа, докато един състезател, дошъл от големия терен, го научиш да играе и да се приспособи към футзал. Има много тактика, заимствана от баскетбол, хандбал и др. спортове в зала", разкрива новият селекционер на "трикольорите".
Той има опит и в международни битки. Читателите на "Знаме", които се интересуват от футзал, помнят, че през есента на 2011-а, отборът на УНСС, чийто треньор бе Иван Стоилов, донесе златни медали по футзал от Международните белградски игри в Сърбия. Въпреки че имаха отбор едва от три години, българите показаха, че са по-добри от висшите училища в Триест, Краков, Любляна, Техническият университет в Будапеща, Икономическият университет на Алжир и Правният университет на Черна гора.
Дочо ЧАНЕВ