Печат на тази страница

Стефан Гърев: Мисля да не оставям бадминтона и в Италия

Вторник, 21 Ноември 2017 13:37

Сега можехме да станем и държавни шампиони при мъжете и жените

Стефан Гърев е достатъчно добре познат на спортната ни общественост. Дългогодишният национал по бадминтон скъса с големия спорт преди две години, но преди дни се завърна в отбора на бадминтон-скуош клуб „Пазарджик” и допринесе за четвъртото място на отборното държавно първенство за мъже и жени при смесените отбори. Освен него, в състава се завърна Добринка Смилянова, а и тази година треньорът Неделчо Кесов можеше да разчита на опитния Борис Кесов, на двойката Илиян Янков/Илиян Стоилов, както и на дошлата от Германия Калина Георгиева (миналата година състезателката от пазарджишката школа също бе привлечена, макар да учи в Немско). Както казва треньорът Кесов: „Благодарности и към състезателите, и към общината за това, че откликна на молбата ни и ни предостави нужните средства, за да привлечем нашите кадри. И резултатите са налице.” Завръщането на Гърев обаче остава най-голямата изненада, затова и го потърсихме.

- Стефане, и тази година отборът на „Пазарджик” беше в Топ четворката при мъжете и жените, но сега и с твое участие. Първо, разкажи малко за състезанието. Вие се събрахте все "гърмяни зайци"…

- Беше си тежко състезание, с не един и два силни отбора. Само че тази година и нашият отбор също беше доста силен. Лично мое мнение е, че реално имахме доста шансове дори и за първото или за второто място, но просто не ни достигна малко късмет.

- „Стара Загора” или ВИАС-София бе по-коравият "камък", който ви удари?

- Разбира се, че и сега „Стара Загора” беше най-трудният за преодоляване тим. Много рядко някой успява да ги измести от първите места, освен „Хасково”. Това са двата клуба с най-балансирани отбори.

- Ти лично имаш ли си закачка с някой от състезателите на другите клубове?

- Имам доста приятелства от бадминтона, даже не само с играчи от България. Повечето от приятелите ми вече не се подвизават по тези турнири, защото времето минава и сега главно се залага на по млади момчета. Но все пак се срещнах и с доста стари познати.

- Дълго ли се колеба дали да се върнеш в играта? Треньорът каза, че доста сте разговаряли.

- В интерес на истината, за доста дълго време бях прекъснал и след такава пауза е трудно да се завърнеш и веднага да се получат нещата. Аз обмислих предложението и едно от нещата, което ме накара да се завърна, е заминаването ми на студентска практика в Италия догодина. Реших, че при поддържане на добро ниво в бадминтона имам шанс да потърся клуб и развитие там. И това също бе довод, който ме накара да приема.

- Това, че възнамеряваш да играеш бадминтон в Италия, е чудесна новина. Сигурно като си в България, няма да отказваш и на Дечо Кесов?

- Да. Като цяло с него сме в добри отношения и не бих отказал да помогна на отбора, разбира се, ако имам тази възможност.

- Ти бе прекъснал около две години. В това време сигурно поддържаше форма, но това не се брои, нали?

- Не бих казал, че се брои, защото поддържах форма с доста други спортове като тенис и футбол. С тях дори по-често, отколкото се появявах в залата за бадминтон. Е, не мога да се похваля с някакви особени успехи в тениса и футбола, както в бадминтона, но пък ги практикувам на абсолютно аматьорско ниво.

- Учиш в Пловдив, нали? Каква специалност?

- „Стопанско управление”. В момента съм в средата на трети курс.

- В Италия студентската практика ще е стопанска значи?

- Тепърва ми предстои да разбера повече информация около нея. Но със сигурност ще бъде в областта на мениджмънта и туризма.

- Имаше ли колебания у теб да запишеш мениджмънт след средно образование или бадминтон в НСА?

- Мога да кажа, че наистина е имало такова колебание. Дори доста от хората около мен ме съветваха да избера второто. Но след като помислих добре, реших, че развитието не е особено голямо. И не бих казал, че съжалявам за избора си.

- От 2010-а неизменно си в ТОП 10-ката на община Пазарджик, за това време имаш много републикански титли, балкански, престижни места на Европейската и Световната купа. Естествено, национален състезател. Пропускам ли нещо?

- Прав си. Дълго време се подвизавах на спортната сцена. Имам доста турнири и първенства зад гърба си. Благодарение на този спорт съм имал възможност да обиколя много места по света, което, комбинирано с успехите, е доста голяма награда за тежкия труд.

- Сещаш ли се за някоя любопитна случка покрай състезанията по света и у нас?

- В момента, честно да си призная, не мога да се сетя за конкретна случка, защото е минало доста време от тези състезания, но бих казал, че по-куриозните моменти са се случвали на вътрешните състезания и на лагерите с националния отбор.

- Да си третокурсник е хубаво, вече си "старо куче"-студент. Какво обичаш да правиш в свободното си време и въобще имаш ли такова?

- В момента бих казал, че разполагам със свободно време. Като цяло най-голямата ми мания е спортът - както да гледам, така и да го практикувам. Любимият ми футболен клуб е „Ливърпул”, нищо че на профилната снимка във Фейсбук съм на „Емирейтс”, хахаха (стадионът на „Арсенал”, б.р.), и съм доста впечатлен. Обичам да прекарвам свободното си време навън с приятели, както и да пътувам до непознати градове или държави.

- От кои места си особено запленен?

- Много ме впечатлиха Италия и Англия, но със сигурност на първо място бих поставил Банкок, където участвахме на световно първенство за юноши. Разхождах се из Банкок и си поставих за цел един ден, дори и като турист, да успея да посетя това място отново.

- Ако имаш сериозна приятелка, сигурно ще се нацупи, защото Банкок го свързват и със секстуризмаКрай теб винаги е имало хубави момичета - сещам се за Мис Пловдив Джулия Стоянова -имаш ли си постоянна приятелка?

- Преди известно време приключих доста дълга връзка и сега на преден план съм се устремил към постигането на някои важни за мен цели, а момичетата съм ги оставил на по-заден план.

- Кажи нещо повече за целите ти? Мислиш ли за постоянно установяване в чужбина?

- Да, за момента една от главните ми цели е успешно завръшване и установяване в чужбина. Още не съм решил окончателно дали в Италия или някъде другаде, но засега ще дам шанс на Италия. В момента разглеждам варианти за магистратура, която да комбинира спорта и мениджмънта (нещо подобно на спортен мениджмънт) и със сигурност, ако имам тази възможност, бих ги комбинирал.

- Един ден може би ще се върнеш в България?

- Това само времето ще го покаже.

- Благодаря ти за отделеното време. Желая ти да сбъдваш целите и мечтите си!

- И аз благодаря за интервюто.

Дочо ЧАНЕВ

Joomla SEF URLs by Artio