Печат на тази страница

Двама академици - почетни граждани

Четвъртък, 17 Май 2018 19:11
Акад.Димитър Димитров Акад.Димитър Димитров

ПАЗАРДЖИК. С химна на града започна вчерашната тържествена сесия на Общинския съвет, посветена на Празника на града - 21 май. Води я председателят Хари Харалампиев.

Преди началото на заседанието с едноминутно мълчание бе почетена паметта на баташките мъченици по повод 17 май - празникът на Батак.

Председателят Харалампиев даде думата на кмета Тодор Попов. Той каза:

- В дни като този, в който отбелязваме празника на нашия град, се питаме обичаме ли го и правим ли всичко възможно той да става все по-красив и по-добро място за живеене. Отговорът е категоричен - да! През последните години с труда на всички Вас и нас и с помощта на умните и находчиви съграждани, Пазарджик се развива динамично във всички аспекти. Безработицата падна под 3 процента, увеличават се работните места. В сферата на културата сме домакини на национални и регионални форуми, които ми е трудно да изброя. Пазарджик е сред градовете в страната с най-много предлагани социални услуги. Хубавото е, че демографската криза и емигрантството не са проблем за общината и това се дължи на правилните решения, взети от Общинския съвет. Местната общественост, въпреки предизвикателствата, се развива добре, със самочувствие и перспективата Пазарджик да го бъде. За съжаление, човешкият живот е кратък и след 50 години едва ли някой ще знае за нас. Затова е важно от направеното от нас да остане за бъдните поколения. По нашето добро ще ни познаят и ще продължат с гордост и вяра да съграждат новия живот.

Поздравявам с успехите по-възрастните и по-младите колеги, на които ще поверим развитието на нашия град. Днес е повод за повече усмивки! Нека се насладим и на дребните неща, в които има смисъл.

Честит празник! - от сърце пожела кметът.

Надя Клисурска, първи мандат депутатка от Пазарджишкия регион, заяви:

- Благодаря за поканата да споделя празника на моя град. Трибуната, пред която заставам, носи респект и отговорност заради мисията, която изпълнявам. Пазарджик е съдба. Поклон пред тези, които го превърнаха в красив модерен град. Нека с любов да се грижим за него и да го пазим. Нека заедно помогнем младите да се върнат и заедно да надграждаме направеното досега.

Като народен представител обещавам да работя за децентрализацията на общините, за разумни такси за битови отпадъци и за изграждането на Западния околовръстен път на Пазарджик.

Желая здраве и късмет. Честит празник!

От името на областния управител Стефан Мирев приветствие поднесе заместникът му Йордан Кожухаров. Той изрази почитта си към хората, дали частица от себе си за доброто на града, и пожела хубав празник в деня на светите равноапостоли Константин и Елена.

Празника честитиха и председателите на групите в малкия парламент: Таня Димитрова - Коалиция “Тодор Попов за Пазарджик”, Найден Шопов - ГЕРБ, Лазар Попов - БСП, и Благо Петров - НФСБ и Народен съюз.

След поздравленията се премина към втора точка от дневния ред - обявяване на носителите на званието “Почетен гражданин на Пазарджик”. Това са акад. Димитър Димитров - ректор на Висшето земеделско училище, което има филиалм в Пазарджик, и акад.Владимир Овчаров - почетен ректор на Медицинския университет в София. Кметът Попов връчи атрибутите на званието - удостоверение, почетен знак и лента, на акад. Димитров и на сестрата на акд.Овчаров (който отсъства) Маргарита Овчарова. Пожела им признанието да бъде още един щрих към биографиите им.

Почетния знак за граждански принос кметът Попов връчи на Мария Генова - поетеса и преводачка, и на Петра Атанасова - художник-фотограф. Двете дами ще получат парична премия. Отличените благодариха за високата оценка и пожелаха хубав празник на града.

Председателят Харалампиев удари звънеца за края на празничната сесия на Общинския съвет.

Пенка МИХАЙЛОВА

Joomla SEF URLs by Artio