Печат на тази страница

В “Нота по нота” талантливи деца и младежи се обучават и изявяват на сцена

Петък, 09 Ноември 2018 15:21

ПАЗАРДЖИК. От 9 до 11 ноември градът ни отново ще е домакин на Международната музикална академия “Нота по нота“. Организатор е Младежкият дом, а финансирането е осигурено от Община Пазарджик.

И тази година форматът ще даде възможност както за обучение с водещи музикални педагози, така и за конкурсно състезание между участниците. Освен вокалните уъркшопи, изпълнителите ще участват и в ателие по сценично поведение. То ще се води от Калин Ангелов - преподавател и режисьор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, асистент на Пламен Марков. Поставял е в различни държавни театри в страната. Работил е и по

театрални проекти

в независими пространства.

Участниците в „Нота по нота”, продължаващи в конкурса, ще имат изпълнения на два сценични концерта. Жури и вокални педагози ще са Мая Райкова - продуцент на джаз, поп и рок музика в БНР, Нели Маринкова - преподавателка по „Поп и джаз пеене“ в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Нов български университет - София, както и Людмила Герова - съосновател на Камерната капела „Полифония“, на която е хормайстор и диригент.

Поговорихме за това, което ще се случи в Младежкия дом през следващите три дни, с директорката Инна Церовска:

- Защо „Нота по нота” тази година се провежда през ноември, вместо през май, като бе досега, г-жо Церовска?

- Градът ни е доста наситен на музикални събития, така че се опитахме да намерим най-точното време за конкурс, който е с утвърдено име и история за гърба си, но в същото време продължава да се развива.

-  От миналата година обликът на конкурса се промени.

- Да, постарахме се да му дадем нов нюанс - нюанс, който за нас е по-важен и по-полезен за децата и младежите. През 2017-а преминахме към модел, в който обръщаме сериозно внимание на обучението, на академичността. Едновременно с това, Академията продължава да е с конкурсен характер - представлява бутиков конкурс от различен тип. Не може например да поеме повече от 60 - 65 участници, за да се обръща подобаващо внимание на всеки и всеки да получава напътствията и съветите, от които има нужда.

Поради същата причина каним главно педагози да работят с децата и младежите. Подбираме хора, които наистина знаят как да им помогнат да се развиват в избраната от тях област. Разбира се, времето на конкурса е прекалено кратко, за да научат нещо кой знае колко ново. Но пък имат възможността да се докоснат до професионална гледна точка, различна от тази на техните ръководители. Сигурна съм, че това ще ги обогати - и тях, и ръководителите им. Защото имаме огромното желание в Музикалната академия „Нота по нота” да се получава диалог, от който да печелят всички.

- Какво отличава „Нота по нота” от останалите конкурси, провеждани в страната?

- Както вече стана дума, поразчупихме формата. Няма да крия, че до известна степен това притесни някои педагози и родители. Но съм убедена, че когато вникнат в новата ни идея, те ще се съгласят с ползите в нея.

За мен лично е излишно така нареченото изцеждане в изкуството, особено когато става въпрос за деца и младежи - да ги амбицираме до краен предел, да даваме волност не толкова на таланта, колкото на хъса за победа. Победата обаче идва при талант, който е възпитаван правилно. Ние от екипа на „Нота по нота” сме тръгнали точно в тази посока.

- Ателието по сценично поведение с режисьора Калин Ангелов също е нещо, което не всички конкурси предлагат.

- Така е. Калин Ангелов е великолепен български режисьор, специализирал е и „Музикален театър”. Той е един от онези професионалисти, с които участниците ще работят някой ден, когато станат звезди и стъпят на голямата сцена. Смятам, че срещата с него ще е много интересна за тях.

- Какво искате да постигнете с новия модел на „Нота по нота”?

- Както вече казах, искаме да развиваме таланта на децата и младежите от една страна, а от друга - ако ръководителите им имат нужда от нови насоки и мнения, от бъдеща педагогическа методика, да могат да се обръщат към професионалистите, с които ще се запознаят тук. Да ги канят в градовете си и да продължават съвместното си сътрудничество.


Тогава това, което започваме в Пазарджик, ще придобие още по-широк смисъл. Твърдо вярвам, че „Нота по нота” ще става все по-стойностен конкурс, макар и по-малък. И аз, и целият екип, и г-жа Сийка Вълчева, която е поставила началото на този конкурс, сме наясно, че трудни моменти няма да липсват. Убедени сме обаче, че ще успеем да намерим най-точните и най-верните решения.

-А защо Академията тази година е обявена за международна, след като няма международни участници?
- Крачки назад не се правят. От години „Нота по нота” е международна проява. Да, тази година нямаме участници от други държави, но, съгласете се, че няма как да има международно участие в нещо, което все още се отглежда.

Мария ДЪБОВА

Joomla SEF URLs by Artio