Печат на тази страница

Художници от пазарджишка школа излагат в галерия “Проф.Веселин Стайков”

Понеделник, 08 Юли 2019 17:01
Александра Кисовска Александра Кисовска

ПЕЩЕРА. Изложба живопис на участници в школата по изобразително изкуство към Младежкия дом в Пазарджик бе открита в художествената галерия “Проф.Веселин Стайков”.

В експозицията, подготвена от ръководителката на школата - художничката Александра Кисовска, са представени 70 творби на 30 деца r възрастни от 6 до 60 години - любители на живописното изкуство, превърнали го в свое хоби.

За изложбата и за любовта към рисуването наша репортерка разговаря с Александра Кисовска.

- Г-жо Кисовска, как рисунките на участници в школата се озоваха в пещерската галерия?

- След любезната покана на галеристката Митка Млячкова и моя бивш ученик, сега учител Никола Руков. Поводът - националният пленер през юни миналата година с участието на осмокласниците Маги Гърдева от математическата гимназия “Константин Величков” и Димитър Тоданов от езиковата гимназия “Бертолт Брехт”. Работите им впечатлиха останалите 18 момичета и момчета от школи в Пловдив, София и други градове в страната. Маги и Димитър със седемгодишен “стаж” при мен рисуваха забележителности в града и на крепостта Перистера.

Благодаря от сърце за поканата. Оправдахме доверието с показаната живописна изложба. Децата приеха задачата отговорно, в картините си вложиха много вдъхновение и любов. Публиката хареса и работите на Екатерина Шевченко и на най-възрастния участник в школата Венко Кехайов.

- Какви теми присъстват в изложбата?

- Образи на фентъзи герои, от които децата се впечатляват. Понякога и сами си ги измислят. Има и пейзаж, натюрморт, портрет, живописни композиции. Техниката е акрил, пастели, масло, малко графика и декоративно изкуство (апликации).

- Ваши възпитаници тръгват ли по пътя на изкуството, след като завършат училище?

- Щастлива съм да ги срещам и да им се радвам. Миналата година трима от тях продължиха образованието си в артистични професии - архитектура, графичен дизайн, обучение по изкуствознание в Лондон. Киряна Аврониева следва компютърна анимация в НАТФИЗ, приятелката й Силвия Атанасова - сценография в същото висше училище. Моята ученичка Анелия Пашова завърши Художествената академия в София, разпозната като талантлива българска илюстраторка. Гордея се и с гримьора Атанас Темнилов. Той е един от вълшебниците, преобразяващи изпълнителите в шоуто “Като две капки вода” по NOVA, за да изглеждат досущ като оригиналите. Още като студент в НАТФИЗ Атанас гримираше актьорите от Театъра на армията. Сега е преподавател в Театралната академия.

- Как така в детска школа по изобразително изкуство рисуват и по-възрастни мъже и жени?

- Вратите на школата са отворени за всички, влюбени в магията на рисуването. За тези, които искат да станат истински художници, и за тези, за които рисуването е приятно хоби. Участниците са на възраст от 6 до 60 години. Първата дама, пожелала да рисува в школата, е Екатерина Шевченко, моя бивша ученичка в училище. Художничката любителка не само рисува, но и намери ценители на изкуството си. 60-годишният Венко Кехайов участва в изложбата с 10 картини. Наскоро към школата се присъедини и Петя Сидова с двете си дъщери Надежда и Ема Лазарови на 6 и на 10 години. И трите успешно се справят с четката и белия лист. Майка на мой ученик, завършил архитектура във Виена, рисува, за да помага в дизайнерската семейна фирма. Очаквам от новия творчески сезон групата на порасналите дами и господа да става по-внушителна.

- Откога ръководите школата?

- От 2001-а. До 2014 бяхме заедно с колегите Катя Иванова и Костадин Маджаров. От пет години ангажиментът е изцяло мой. 30 малки и големи любители на изобразителното изкуство посещават школата. Пикасо казва, че изкуството обира прахта от ежедневието, а Леонардо да Винчи съветва: “Не знаеш какво можеш, трябва да опиташ”. Тази максима следват и моите възпитаници. И успяват…

Сред тях е шестокласничката Дани Ангелова, дошла на допълнителен урок в школата. Тя сподели: “Тук рисувам от четвърти клас. Баща ми Георги Ангелов е архитект и той ме запали по рисуването. Като по-малка заедно с него правехме малки детски книжки с рисунки, а той измисляше историите в тях. В изложбата участвам с две картини. Мечтая си да уча в художествена гимназия и да продължа в Академията в София. Желанието ми е да помагам на татко, правя го и сега, похвали се малката художничка.

Сашка Кисовска завършва Художествената академия в класа на проф.Евтим Томов. Първите си рисунки прави на 6 години, легнала на пода или на цимента в двора на родната си къща в Пазарджик, само че с тебешири. Като малка участва в конкурси на Радио Москва и печели награди - книжки, сувенири, бои, четки и други материали за рисуване. След първи клас заниманията стават част от живота й. В гимназията посещава школата по изобразително изкуство на художника Георги Донов. Работи като уредник в художествената галерия “СтаниславДоспевски”, в дизайнерски фирми, била е учителка по изобразително изкуство.

Има три самостоятелни изложби, една от които в Германия. Нейни творби красят частни колекции. Обича света на децата, зареждат я емоционално и а правят щастлива…

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio