Печат на тази страница

Рудник „Цар Асен” вдъхновява авантюристи

Сряда, 10 Юли 2019 14:04

Сред забележителностите, които заслужават място в пътеводителите, е и Рудник „Цар Асен”. Закритото съоръжение влезе в информационните сводки и с последното си замърсяване и умъртвяване на риба в река луда Яна. Но в социалните мрежи е утвърдена практика да се организират фотоекскурзии за любителите на красиви обекти за фотолов извън доскучалите вече лавандулови полета. И няма какво да си ривим душите, екзотика си е, докато едни се отбелязват с чаша „Синя лагуна” в ръка на плажа в Лозенец, ти да се тагнеш от изоставения кратер, наподобяващ пейзаж от апокалиптичен филм, който го докарва на същия коктейлен цвят.

Рудник “Цар Асен” до едноименното село се е образувал на мястото на изоставена кариера за добив на мед. Днес кратерът е пълен със застояла вода, оцветена в нюансите от оранжево до изумрудено в зависимост от светлината и отлаганията на отровните окиси на дъното. Но пък изглежда магнетично. Терасовидните отвесни пластове и високият хълм в близост са идеални за обективите на фотографите. Според местните, водата съдържа в състава си всички познати на човека химични елементи, а сигурно и някои непознати. Тук все още могат да се видят стари сгради, които са се използвали за минната промишленост, а някои от тях все още са използваеми.

След като човек е направил хубави панорамни снимки на кратера и на изоставените сгради, може да намери недалеч от пътя още един малък рудник, който също има какво да покаже.

От дейностите в някогашната кариера местността е оформена по изключително интересен начин, което съвсем не се вписва в представите ни за типично български релеф. Благодарение да рудодобивните дейности, в целия район могат да се видят причудливи форми на земята, които сякаш не принадлежат не само на местния пейзаж, но и на земния.

Обикновено туристите идват от магистралата и поемат посоката към селата Черногорово, Росен и Цар Асен и щом стигнат табелата на едноименното село, хващат пътя вляво. Рудникът е в лявата му страна на около 600 м. GPS координатите му са: 42.357135, 24.337408. Малкият рудник пък е с GPS координати: 42.351319, 24.332393.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio