Печат на тази страница

Празник събира пещерци на Перистера

Сряда, 10 Юли 2019 14:54
ПЕЩЕРА. Днес Община Пещера организира Празник на града в изпълнение на Дейност 5 „Празници на града“ по проекта “Шарени мъниста” на оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”.
Празникът започва в 10.30 часа на крепостта „Перистера“. Включва представяне на детско шоу с илюзионисти, аниматор, балет и средновековни възстановки „Докосни древността“, представящи по атрактивен и разбираем начин духовната висота на дедите ни чрез пресъздаване на древни практики и умения в бита, празничната система, облекло и въоръжение, отношението към природата и околния свят. Участници в проекта ще представят свои творби. За активната си дейност учениците от 48 клуба по интереси, ателиета и секции ще бъдат наградени с грамоти.
Проведените през декември 2017-а и януари 2019-а празници „Шарен свят - 1“ и „Шарен свят - 2“ по проекта “Шарени мъниста“обобщиха резултатите от работата на училищните групи и родителските клубове и ги представиха на родители, ученици, учители и местната общност под формата на музикални и танцови изяви, изложби, рецитали. Съчетаването на културни и артистични подходи със срещи за взаимно опознаване откри по-лесен достъп за групи маргинализирани общности до разрешаване на техните социални и интеграционни проблеми. Общо над 1000 родители и близки на децата, ръководители на клубове по интереси, ателиета, секции и официални гости присъстваха на празниците.

Чрез реализирането на дейността Община Пещера се стреми да стане водеща в политиката за културна интеграция и активизиране на съвместната дейност между училищата и представителите на общинската администрация за реализиране на идеи и дейности за интегриране на ученици и родители от малцинствени групи, в т.ч. роми, в образователния процес.

На 11 юли от 10.30 часа в пленарната зала на Общинския съвет ще се проведе заключителна пресконференция, съобщи Галя Стоянова от общината.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio