Печат на тази страница

Областният управител разпореди: Спешни мерки срещу безстопанствените животни по пътищата

Сряда, 10 Юли 2019 18:01

 

ПАЗАРДЖИК. Зачестилите сигнали за безстопанствени животни, оставени без надзор близо до републикански и общински пътища, станаха повод областният управител Стефан Мирев да свика работна среща с представители на ОДМВР, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и община Батак.

Участниците в срещата коментираха конкретни случаи с безстопанствени коне на територията на община Батак, за които многократно са получени сигнали в РУП-Пещера и на телефон 112. Регистрирани са и случаи с безстопанствени крави и кучета.

Необходим е стриктен контрол от страна на ОДБХ в координация с общините и органите на МВР, каза по време на срещата областният управител Стефан Мирев. През лятото пътят Пещера-Батак е много натоварен и опасността от възникване на пътно транспортно произшествие между МПС и внезапно изскочил кон на пътя е постоянна, алармираха от МВР. Ангажимент на общините е да осигурят места за транспортиране и задържане на животните до явяването на собственика, както и определяне на общински служители, които да работят съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност, уточниха от ОДБХ Пазарджик.

Със Заповед на областния управител Мирев ще бъдат разпоредени конкретни мерки за изпълнение от страна на институциите, които предвиждат:

* сформиране на междуведомствени комисии с представители на МВР и ОДБХ във всяка община, които ще извършват проверки на място;

* актуализиране на общинските наредби за отглеждане на животни;

* определяне на място/помещение, в което да бъдат транспортирани и задържани безстопанствените животни;

* провеждане на разяснителна кампания от отговорните институции сред собствениците на животни във всяка община на областта.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio