Печат на тази страница

Астропарти с тайна локация и професионални телескопи

Неделя, 15 Септември 2019 10:32

Физици и астрономи омаяха над 50 души със загадките на Вселената

ПЕЩЕРА. Над петдесет души, включително и с палатки, дойдоха на тайно астропарти, организирано от пещерския астрономически клуб „Кор Кароли”, включително и репортер на „Знаме”. Буквално в последния момент бе получено мястото на сбирката, придружено с карта в Гугъл мапс. Метеоролозите не сбъркаха. Небето беше подходящо за наблюдения за радост на 52 човека (включително 13 деца) от Пещера, Пловдив, Пазарджик, село Козарско, село Катуница, Брацигово, София, село Марково, Стара Загора и Асеновград, изредени по броя на участниците и разделени в две групи - от 20:30 и от 22:30 часа.

Специален гост на събитието беше Милен Минев от катедра „Астрономия”

към Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той уважи и миналогодишното астропарти. Тогава то се проведе край Равногор и поднови традицията след 3-годишно прекъсване. Сега тайната локация бе в полите на Свети Константин. Въпреки леките форми на НЛО (неидентифицирани летящи облаци), звездоманите имаха възможност да се наслаждават на галактики, мъглявини, сферични и разсеяни звездни купове, съзвездия и звезди, на четири от останалите седем, освен Земята, планети в Слънчевата система (Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун), докато в същото време научаваха любопитни факти.

Астропартито бе посветено на 20-годишнината от основаването на първия астрономически клуб в Пазарджишка област

- Астроклуб "Сириус" към Математическата гимназия в Пазарджик, ръководен от учителката Лидия Коцева. Той съществува само 7 години - от основаването си през 1999-а до завършването на Цветелина Чуралска през 2006-а. Тя е човекът, който последен е поддържал училищното табло на астроклуба. Сега обаче Цветелина е в Америка, където се радва на успешна кариера и проектира сгради за един от най-успешните архитекти в САЩ.

„Двигател” на партито и основен лектор бе младият учен от Пещера Митко Чуралски

Както сме писали преди време, Митко работи в Националната астрономична обсерватория “Рожен” - физик в Института по астрономия и “оператор” на двуметровия телескоп (в Западна Европа тази длъжност се нарича „нощен асистент - night assistant). Това е най-големият телескоп в Югоизточна Европа, известен в обсерваторията просто като Двуметровия. Той и сестра му Цветелина са основателите на пещерския астроклуб "Кор Кароли", който е продължител на дейността на "Сириус". Още през 2006-а двамата организират национално астропарти. След като Цветелина заминава за САЩ по-късно същата година, Митко ръководи клуба и организира бъдещите астросбирки.

„Искам да изкажа благодарност за цялостен принос към астрономическата

дейност в област Пазарджик към г-жа Лидия Коцева, която през зимата

на 1999-а се съгласи да ни бъде ръководител, при положение, че е

преподавател по БЕЛ. Благодарение на нея ние посетихме много места,

на които наблюдавахме много астрономически явления по време на

наблюдателните експедиции, организирани от нея. Като най-великата от

тях беше наблюдението на пълното слънчево затъмнение на 11 август

1999-а от Добрич. И досега незабравим спомен за всички бивши членове

на вече неактивния Астроклуб "Сириус", вълнува се Митко.

В тази августовска нощ телескопите бяха няколко

С поддържаща техника и снимки на астропартито се включиха и Асан Црънчев, Иван Тодоров, Катерина Ташева, Крум Стоилов, Нели Велева и Събин Заимов. А 20-сантиметрови телескопи - собственост на частна астрономическа обсерватория „Минев”, бе донесъл и Милен Минев. Всъщност ЧАО „Минев” не е официално регистрирана, а Милен се смее, че се видял като неин собственик преди 4 години, когато осъзнал, че има повече техника от някои народни обсерватории в страната. От 2016 година насам младият мъж е

оператор на двата 17-метрови черенкови телескопа MAGIC в обсерваторията Roque de los Muchachos на остров Ла Палма, Канарските острови

С тях се наблюдават астрофизични източници на високоенергетични гама-лъчи. И именно наблюденията му с MAGIC потвърждават източника на неутриното. Преди две години Милен и колегите му за първи път наблюдават високоенергийно неутрино, идващо извън нашата галактика, а астрофизикът е категоричен - това е началото на един нов метод за изучаване на Вселената - неутринна астрономия. Тогава от неутринната обсерватория IceCube, разположена на Южния полюс, е регистрирано високоенерийно неутрино. Веднага е изпратен сигнал към орбиталния сателит за гама-наблюдения Fermi с приблизителни координати на вероятната посока на неутриното. Той засича необичайно висока активност от блазара ТXS 0506+056. Изпратена е телеграма до всички наземни обсерватории. Има три обсерватории за високоенергетични гама-наблюдения - MAGIC, HESS, VERITAS. Но най-добри резултати се постигат с наблюденията от MAGIC и с приноса и на Милен за първи път този обект е регистриран във високоенергетични гама-лъчи.

В България, заедно с други колеги, Милен Минев участва или организира различни астрономически събития, като представят лекции и демонстрационни наблюдения.

Сега под Свети Константин телескопите се настройваха да улавят различни небесни обекти и

да ги доближат над 60 пъти, докато вървяха дискусии за антиматерията,

живота във Вселената и живота след живота на Земята, за Големия взрив и независимо от него ли се разширява космическото пространство, за това кой е по-прав - Карл Сейгън, който казва, че ако няма живот в космоса, това си е чиста загуба на пространство, или Блез Паскал, който казва: „Не в пространството аз трябва да търся своята човечност, а в реда на мислите си. Чрез пространството Вселената ме поглъща като трошица, чрез мислите си я поглъщам аз.”

Снимките от събитието ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на Астрономически клуб "Кор Кароли" - Пещера, обещаха организаторите, докато получаваха горещи благодарности за вълшебната нощ.

Тодор ГРОЗДЕВ

Joomla SEF URLs by Artio