Печат на тази страница

33 болни от мобили деца към 12 септември - извънредна имунизация

Петък, 13 Септември 2019 16:58

Както "Знаме" писа, в цялата област започва извънредна имунизационна кампания срещу морбили. Днес от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Пазарджик разкриват още подробности.

Към 12 септември при нас са регистрирани 33 случая на заболели деца, всички са от така наречените „рискови групи“. Морбили (дребна шарка) е заболяване, което може да доведе до тежки усложнения. Задавайки въпроса задължителна ли е имунизацията, е важно да се помисли, какво би се случило с децата от тези рискови групи и болестта продължи да поразява като епидемия, напомнят експертите.

Извънредната кампания се провежда в изпълнение на Заповед на Министъра на здравеопзването РД 01–257/05.09.2019 г. на основание чл. 59, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за здравето и е приоритетна задача, за да се предотврати риска от разпространение на заболяването в областта и страната.

За извънредната ваксинация са връчени предписания на 37 практики на общопрактикуващи лекари (ОПЛ), които са с най-голям брой деца от рисковите групи. Те покриват част от ромските махали в Пазарджик, Велинград, Пещера, Септември, Панагюрище, Ракитово. Получени са необходимите количества ваксини и се разпределят.

РЗИ изпрати уведомителни писма до областен управител, кметове на общини, Здравната каса и председателя на районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Същите ще получат и списъци с определените практики след получаване на първите резултати от изпълнението. РЗИ проведе и срещи със здравните медиатори за оказване на съдействие на джипитата при осъществяване на имунизационната кампания. При необходимост ще бъдат включени и медицински специалисти от здравните кабинети в детските градини и училищата.

За успешното протичане на кампанията обаче е необходимо и широка обществена и медийна подкрепа, а не изтъкване на различни причини срещу ваксинирането, апелират от здравната инспекция. 

Личните лекари трябва да извършат извънредна имунизация срещу морбили на деца, навършили 13-месечна до 8-годишна възраст, от уязвими групи чрез прилагане на една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. На имунизация не подлежат деца от посочения възрастов диапазон, ако са преболедували от морбили или са имунизирани до 30 дни преди извънредната имунизационна кампания.

(Зн) 

Joomla SEF URLs by Artio