Печат на тази страница

Един случай на Западнонилска треска в област Пазарджик

Петък, 13 Септември 2019 17:00

В Пазарджишка област е регистриран само един случай на Западнонилска треска. Става дума за мъж на 47 години, завърнал се от Кипър, уточняват от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град.

И допълват, че жената, за която съобщава директора на НЦЗПБ - професор Кантарджиев, е от област Хасково. Същата е била на гости на дъщеря си в Пазарджик и затова е хоспитализирана в „Инфекциозно отделение“ на нашата областна болница, откъдето е изпратен серум в Референтна лаборатория – София. Жената е изписана е в добро общо състояние.

Случаят е предаден на РЗИ Хасково.

Характерно за западнонилската треска е, че вирусът се предава на човека основно чрез ухапване от комари, по-рядко - от кърлежи. Инкубационният период е между 3 и 14 дни, като много хора изкарват западнонилската треска без симптоми. Най-често тя протича леко или умерено тежко с оплаквания, подобни на тези от грип.

Едва при 1 на 140-320 случая се развиват тежки неврологични форми на болестта, като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са. Опасността е по-голяма при възрастни хора или със силно понижен имунитет.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio