Печат на тази страница

Кандидат-кметът Иван Панайотов: Общината продаде всички имоти и сме на ръба на пропастта

Вторник, 01 Октомври 2019 14:12

Финансовото управление на община Пазарджик в последните 11 години я е докарало на ръба на пропастта, а всички имоти са продадени. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за Пазарджик инж. Иван Панайотов на пресконференция днес по темата „Финанси“. Той представи основните тези за управлението на бюджета на община Пазарджик и решенията и мерките, които трябва да се приложат за да се обърнат негативните тенденции. В брифинга се включиха областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов и кандидатът за общински съветник Евтим Янев, който наблюдава финансовите дела на община Пазарджик в последните години като общински съветник на ГЕРБ.

Има пет основни тези във финансирането на общината, а за съжаление то никак не е добро до момента,

заяви кандидатът за кмет инж. Иван Панайотов.

Първата теза е управлението и философията на бюджета, което е знак за цялостното управление. Задълженията към края на 2018-а година. Те възлизат на минус 38 млн. лв. От тях 25,8 млн. лв. са задължения по кредити, другите 4 млн. лв. са задължения към доставчици и около 8 млн. лв. са задълженията по Закона за управление на отпадъците. Причините за това са няколко и започват от ниската събираемост на данъците и стигнат до ежегодното актуализиране на бюджета от удобно на кмета мнозинство и генерират около 2-4 млн. лв. дефицит.

Другата съществена теза е, че има

ясен белег за неефективност и липса на добро планиране

Достатъчно е да споменем, че 2007 г. община Пазарджик започва със 7 млн. лв. плюс. Как е отишла на минус 38 млн. лв. трябва да си зададат въпроса избирателите. За 11 години общината е продала имоти за 42 млн. лв. Няма вече по наши данни общински имоти, които да са за продан. И като теглим чертата, се получават едни  80 млн. лв. собствени разходи на общината. Ако ги разделим на 11 години, получаваме 7 млн. лв., но какво край нас е направено на година за 7 милиона лева?

Третата теза, върху която акцентираме, е за усвояването на европейските средства.

Фрапиращите 227 млн. лв. са изразходваните средства от общината за 11 години

Това прави по около 10 000 лева на семейство. Какво край нашето семейство е направено за 10 хиляди лева? От тези 227 млн. лв. 180 млн. лв. са за строителство и 47 млн. лв. са за проектиране. Ще дам няколко примера за проектиране. За селата Алеко Константиново и Главиница са 1,1 млн. лв., за Паталеница са 940 000 лв., в Црънча са 770 000 лв., в Дебращица са 800 000 лв. Може да си представите за какво огромно проектиране става въпрос и какво толкова се е построило. А за строителството ще дам пример за договор на общината с приближената на кмета фирма „Сигма строй”. За бетон 227 лв. с ДДС за кубик, при средно за общината 139 лв., в което влизат и разходи за транспорт и за работа. За армировка – 3,20 лв. при средна цена за Пазарджик 2 лв. За кофраж – 33 лв. при средна цена 25 лв. Цените в този договор са двойно завишени. От тези 227 млн. лв. 145 млн. лв. са предоставени на общината от правителството по програмата „Региони в растеж”.

Имаме увереността на правителството и лично на премиера, че ще ни помагат,

но само при условие, че си научим урока и променим философията и практиките на това управление. За да има доверие от централната власт трябва да има ясна политическа отговорност, а не криене зад странни коалиции. В основата на добрите отношения между централната и местната власт стои доверието. А доверие към сегашната управа на Пазарджик липсва”, категоричен бе Иван Панайотов. Той даде пример за добра усвояемост с община Велинград. За последните два мандата, в периода за финансиране на европейски фондове 2014-2020г., в Пазарджик, средствата са 40 млн. лв. или по 400 лв. на човек. За сравнение община Велинград, с 3-4 пъти по-малко население, може да се похвали с 1000 лв. на човек”, заяви Иван Панайотов и маркира двете последни тези – заставането на ръба и пропадането, и доверието към сегашната управа: „Досегашното управление на Пазарджик е тежка безотговорност. Да захранваш един кръг приближени за сметка на пропадането на всички. Защото това са нашите пари. ГЕРБ има решение на всички финансови проблеми в Община Пазарджик. Те минават през спазване на правилата, стратегическо планиране с нормални търгове, конкуренция, плащане навреме на фирмите изпълнители, съгласно сключените договори. Ще направим пълен одит на финансовите средства в община Пазарджик, последван от пълен анализ на публичните финанси и прилагането на оздравителен план за обръщане на негативните тенденции. ГЕРБ залага на управление за хората, а не за кмета”, каза още кандидатът за кмет на Пазарджик. И той, и Найден Шопов, бяха категорични, че политически чистки в администрацията няма да има. „Аз съм правил реорганизация и щатно разпределение на състава в структурата на противопожарната дирекция 12 пъти. Тук не става дума за чистка, а за усъвършенстване и за промяна на модела”, каза Иван Панайотов. По думите му, в момента Пазарджик върви с уверени стъпки към пропастта и ако не вземем решителни мерки можем тежко да пропаднем.

„Сега е моментът, в който Иван Панайотов сключва обществен договор с гражданите. За да се променят нещата към добро, хората не просто трябва да изберат нов кмет, но и да търсят от новоизбрания кмет спазване на задълженията по обществения договор”, каза и Евтим Янев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Joomla SEF URLs by Artio