Печат на тази страница

Многопрофилните болници в страната защитават кардиолога д-р Лазов от Пазарджик

Сряда, 02 Октомври 2019 10:05

СОФИЯ. В нарочна декларация Националното сдружение на областните многопрофилни болници (НСОМБАЛ) застана зад д-р Петър Лазов от Пазарджик. Председателят на сдружението д-р Васислав Петров и колегите му негодуват, че зад неотговарящите на истината твърдения, че кардиологът в пазарджишката МБАЛ е поставял стентове на здрави хора няма механизъм, който да потърси отговорност от журналиста и медията, дала му трибуна. Дали това е така, е друг въпрос.

Ето и пълният текст на декларацията:

„Относно излъчени репортажи на журналиста Васил Иванов в „Неделята на NOVA” на 15.09. и 22.09.2019 година, свързани с д-р Петър Лазов от „МБАЛ – Пазарджик” АД   Уважаеми госпожи и господа,   НСОМБАЛ подкрепя изцяло изявлението на Български лекарски съюз от 17.09.2019 г. и сезирането на  Комисията по професионална етика към регионална колегия на БЛС – Пазарджик във връзка с изнесения случай на кардиолога д-р П. Лазов.

Сдружението на областните болници категорично се обявява против всякакви деяния, които са в разрез с правилата за добра медицинска практика, морал и етика. Националното сдружение на областните болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременни и високо – технологични медицински услуги в болничната помощ. Но не виждаме каква отговорност носят медиите за информация, за която впоследствие се установи, че не отговаря на истината. Оставаме с впечатлението, че се толерира практиката публично да се поднасят недоказани сензации, които уронват престижа на българския лекар и насаждат в хората страх, недоверие и негативизъм. Обяснимо е и нежеланието на младите лекари да останат в страната и да допринесат за живота и здравето на същите тези хора.

В този смисъл са обясними и зачестилите през последните години случаи на агресия срещу представители на медицинското съсловие. Във връзка с гореизложеното, остро възразяваме срещу поведението на Васил Иванов в излъчените репортажи: Непримирими сме към порочните практики, които уронват престижа на българските медици, нарушават правилата за добра клинична практика и утвърдените медицински стандарти. Винаги сме подкрепяли осъществяването на ефективен контрол на медицинските услуги, налагане на санкции и носене на професионална и административна отговорност, но при установяването на допуснати нарушения по законов начин и ред.

Заставаме зад неуморните усилията на всички ръководители на болнични лечебни заведения, които ежедневно търсят приемливия баланс между очакванията на пациентите, удовлетвореността на персонала, осигуряване на съвременни диагностика и лечение във всеки район на страната при недостатъчното финансиране на дейността. НСОМБАЛ дълбоко вярва в хуманното поведение и моралните устои на българските лекари, и настоява всички съмнения за нарушения на медицинските и етични стандарти в здравеопазването да бъдат щателно проверявани от институциите, но преди всичко да бъдат обсъждани и консултирани със научните медицински дружества, като гаранция за обективност и професионална оценка. Доверието в българския лекар е задължително условие за успеха на лечението. Да не го отнемаме с недоказани твърдения, само за да произведем сензационна новина!

Д-р Васислав Петров

Председател на УС на НСОМБАЛ.”
(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio