Печат на тази страница

Художничката Евгения Панчова: В творческия процес на изкуството няма думи…

Неделя, 06 Октомври 2019 10:15
Евгения Панчова Евгения Панчова

 

ПЛОВДИВ. Изложба живопис и рисунка на пазарджишката художничка Евгения Панчова бе открита в бившата къща на Верен Стамболян - сега Къща на художниците в Стария град.

В експозицията, подредена в приземния етаж на Къщата на художниците са представени 32 живописни платна, рисунки и две пластики. На следващите два етажа е разположена постоянната изложба на художника Димитър Киров. В двора на къщата са показани и картини акварел на Светозар Чавдаров, съученик на Евгения от Художествената гимназия в Пловдив.

Изложбата на Евгения Панчова може да бъде посетена до края на октомври.

За различното в 20-та си поред самостоятелна изложба разказа пред наша репортерка Евгения Панчова:

- С радост приех поканата отново да гостувам с мои творби в любимия ми Пловдив. Приятно съвпадение е, че с моя съученик Светозар Чавдаров излагаме на едно и също място.

Новата ми изложба се различава от предишните с човешкото присъствие в творбите. То може да бъде невидимо, загатнато или усетено. Заложих на човешките лица от любопитство. Интересува ме човекът, интересен и непознат. Всеки от нас е един различен филм, една картина. Посетителите се срещнаха с много различни лица, всяко от тях със собствена индивидуалност и излъчване. Преобладават лицата на мъже. Едно от тях е с четири различни очи, изразяващи нещо ново и съществено, заложено у човека. Усеща се копнежът му към саморазкритието, към знанието, към преодоляването на праговете за търсене на свободата на духа.

Хубаво е да виждаме света с повече очи. Но за художника важи максимата

да вижда с душата и сърцето си

Като рисувах картината, не мислех какво искат да виждат четирите очи. Защото при работата имаше сливане с това, което правя. И на подобни въпроси отговор нямам. По-късно може би ще проумея какво точно съм искала да кажа с различните очи. Няма отговори и на други, последно рисувани творби. Пък и защо е нужно да казваш… Всеки човек възприема творбата от своя личен ъгъл, което е прекрасно. Това, че любителите на живописното изкуство дълго се застояваха пред картината с четири очи и пред двете пластики, ме прави уверена да продължа да правя нещо по-различно. Това ме кара да мисля, че

хората намират в тях сродно със самите себе си

Лицата в картините изразяват екстремни човешки състояния, едновременно с това носят много любов, човещина и топлота. Тези качества обединяват различните образи, правят ги истински. В някои творби присъства пластичен елемент (релефни изображения), изработени от друг вид материал. Какво се крие в тях, не мога да кажа. Защото самата аз останах изненадана от това, което се появи върху картината. За себе си го определям като заиграване с темата, с възприятията. Те ме предизвикват да правя едно или друго по-различно произведение на живописта.

Рисунките са сух пастел, цветен молив и смесена техника. Живописта е от маслен пастел и смесена техника.

Творбите за изложбата подбрах според изискванията за качество и формат, съобразен с височината на приземния етаж в Къщата на художниците. Лицата също - да са истински и искрени, да са коректни със себе си, да носят загадъчност и да са по-различни. Човешката личност винаги намира отражение в работата на художниците, а в моята е въпрос на

отговорност и любов към хората

Защото търся човека не фигуративно и буквално, а с елементи на абстрактност. Най-трудно измислям имената за тях, затова повечето са анонимни. Картината сама говори за себе си, зрителят я възприема по своему емоционално.

Не зрителите гледат картините, а картините гледат зрителите. В лицата на Евгения Панчова има нещо стряскащо, но и нещо нежно и философски дълбоко. Радват се на точна характеристика, което е важно за изкуството”, каза при откриването на изложбата художничката Бисера Григорова, на която искрено благодаря.

През април догодина моя самостоятелна изложба ще бъде открита в пловдивската галерия “Лабиринт”. Предстои ми и изложба в пазарджишката галерия “Станислав Доспевски”. Какво точно ще покажа още не знам. Имам много картини за довършване. В творческия процес на изкуството няма думи…

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio