Печат на тази страница

Брънч „Етносите на Пазарджик“ тази събота в Младежкия дом

Петък, 04 Октомври 2019 13:21

Арменска хапама и турска кописка на богатата софра

ПАЗАРДЖИК. Мулти Култи Китчън Брънч „Етносите на Пазарджик“ ще покаже кулинарни специалитети на ромската, турската, арменската, еврейската и българската общност в Пазарджик. Събитието ще се състои на 5 октомври, от 11:00 ч., в Младежкия дом.

Със своето присъствие в нашия край различните етноси трайно са се вписали в историческото му развитие. Заедно българи, турци, роми, арменци, евреи формират една неделима и неповторима същност.

В събота представители на най-дълготрайно установените общности в Пазарджик ще ни разкажат интересни кулинарни истории. Ще разберем, че традиционната ромска кухня е свързана с култа към семейството, децата, обредността, легендите. Че арменската кухня е най-древна в света, както и какви са правилата на кашерната храна за евреите. Ще научим как турската кухня е допринесла за характерния облик и на

“балканската софра”

Участниците ще приготвят и някои от емблематичните ястия на своите кухни - арменска хапама, турска кописка, ромско новогодишно блюдо, еврейски сладкиш, нашенски лозови сармички и баница като обединяващи кулинарните традиции в целия регион.

Предлагаме ви най-вече среща с представителите на общностите и мигове на споделяне както на храна, така и на истории - подчертават организаторите. Те са подготвили и изненада - среща с нов член на местната общност. Става въпрос за казахстанска певица, която съвсем отскоро живее в Пазарджик.

Желаещите да присъстват трябва да направят регистрация, обявена на страницата на събитието. А то се организира от сдружение „Съюз за независимо творческо общуване“ и Младежкия дом в Пазарджик.

През последните две години в инициативата Мулти култи китчън, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019,

в Пазарджик бяха представени арменската, руската и гръцката общност

А в Пловдив - индийската кухня и култура. В града под тепетата имаше също така Работилница за шоколад във фабриката за занаятчийски шоколад "Гайо", а Енцо де Тони и прясно приготвената от него храна разкриха вкуса на област Фриули в Северна Италия.

Проектът Мулти Култи Китчън представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност. Съюзът за независимо творческо общуване е част от мрежата на Мулти Култи Колектив и е представител за градовете Пловдив и Пазарджик.

"Знаме" е медиен партньор.

Мария ДЪБОВА

Joomla SEF URLs by Artio