Печат на тази страница

Създателят на Англия Скул обожава лютеница

Петък, 04 Октомври 2019 14:23

В кафенето на Кийт Кели малки деца поръчват на прекрасен английски от веганските му вкусотии

ПЛОВДИВ. "Пресечна точка" е комуникационна рубрика към проекта "Мулти Култи Китчън", част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. В нея се представят чужденци, живеещи в Пловдив и Южен централен регион, които споделят за мечтите, стремленията и вдъхновенията си. "Знаме" е медиен партньор, а днес предлагаме на вашето внимание историята на британеца Кийт Кели.

Кийт Кели ни посреща в Англия кафе, разположено непосредствено до училището, което създава в града под тепетата. Предлага ни от

вкусния йоркширски пудинг и здравословния десерт флапджак

Кийт има отношение към храната и особено към здравословното хранене. Това е и основната причина да продължава да разработва кафенето, което, освен че е своеобразно продължение на училището, се превръща и в общностен център на хората от пловдивския квартал.

Усмихнат и с чудесен български, с чаровен специфичен акцент, той започва да разказва за любовта си към България, образователните си методи, храната, своето отношение към околната среда и социалните инициативи, към които се включва.

Преди 33 години Кийт идва за първи път у нас като студент по руска филология

С група студенти от Ливърпул, стажували в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Връщането му в България се случва през 1992-а, след като попада на реклама в “Гардиън” за учители доброволци в Източна Европа. Без колебание избира града под тепетата. В Пловдив се влюбва и в бъдещата си жена. „И съм напълно съгласен с българската поговорка

“Откъдето е жената, оттам е родата”,

допълва Кийт.Щастлив е, че може да отглежда двете си деца в страна, в която климатът е прекрасен, а животът е по-естествен. Споделя, че България е чудесно място да се отглеждат деца.

Мотив за създаването на Англия Скул е дъщеря му, която расте в билингвална (двуезична) среда. Тук е моментът да кажем, че Кийт е консултант по образователна методика. Разработва учебни материали за билингвистично обучение. Води и изнесени курсове във Виена.

„Създадохме учебна програма по теми, не по лекции. Нямаме учебници, всичко е по проекти, по дейности - например да проучват насекоми в градината.

Принципът на работа е

децата да  усвояват майчиния и чуждия език, докато действат

Учейки английски език, децата усвояват и основни умения по математика, различни науки, музика, театър, приложно изкуство, приказки, игри.

Кийт Кели продължава да разкрива виждането си за образователните методи. „Фактически традиционната методика е пречка, защото ние, учителите, най-често преподаваме по начина, по който сме получили образование. Има много примери по света, които доказват, че е необходимо децата да получават различно от традиционния метод на преподаване. Те имат нужда да мислят, да анализират. Дори на 7 години започват да задават въпроси. Реформи се обсъждат навсякъде и поетапно се въвеждат в системата на образованието.“

В момента училището има групи за различни възрасти, както целодневни за деца в предучилищна възраст, така и почасови курсове.

Докато разговаряме,

в кафенето влиза малко момиченце с майка си и си поръчва на английски от вкусните неща,

които предлага Кийт. Това насочи разговора ни към пространството, в което се случват нови и различни неща дори за родителите и хората от квартала.

„Един ден имахме наводнение в помещенията и попитахме собственичката дали не може да проведем занятието си в кафенето. Решихме, че бихме могли да го развиваме, да предлагаме пресни закуски за децата и семействата, чай, крафт бири. Стана популярно за групите за възрастни, които харесаха атмосферата.“

В кафенето започват да се провеждат различни събития, доста от тях благотворителни. Кийт от години сътрудничи на Сдружение „Паралелен свят“ в Пловдив, което работи с деца и семейства в неравностойно положение.

Продаваме торби от рециклиран плат, грейки за чайници

и различни други неща. Нашите приятели от Пиер ризи в Пловдив ни дават отпадъчен материал и ние го превръщаме в друга продукция. Продаваме и картини на децата. Всичко с благотворителна цел.

Отделно сме правили работилница за рисуване с къна, викторини. Една от нашите преподавателки е певица и създава ателието Singing moms, в което майките да разпускат, докато пеят. Използваме го за образователни цели. Впоследствие се превърна от кафене в точка за социална и общителна работа.“

Кийт разказва и за храната, която приготвят. Вече споменахме йоркширския пудинг и флапджак, който се прави от овесени ядки и фурми без захар. Йоркширският пудинг е по рецепта на майка му и се приготвя на принципа на нашите бухти, но се пече на висока температура. Може да се сервира с месо или ягоди със сметана. Другите типично английски ястия, които предлага, са фасул с доматен сос и печен картоф с фасул и разтопен кашкавал.Кухнята е вегетарианска, както и самият Кийт

От българските ястия Кийт харесва гювечета и салати, а лютеница обожава. Той разказва комична ситуация от първите му години в България.

„Живеехме в квартал „Тракия“ и реших да правя лютеница. Моят кум донесе тава и продукти и цялата нощ седяхме на терасата да бъркаме. Но след това имах 70 буркана с лютеница, с която много се гордеех.“

Всяка година посещава Фестивала на лютеницата в село Куртово Конаре и с ентусиазъм разказва за различните видове лютеници и производни продукти, от които няма насита да пробва.

Кийт Кели от Манчестър се определя като 50 % пловдивчанин и обожава града, който смята за много красив.

„Харесва ми, че е много исторически. Старият град е много красив. Капана, който е обновен, с малките бутикови заведения носи фантастична атмосфера. Тютюневите складове, градската градина - това са много хубави места. Хубаво е, че може да се ходи пеш. Пловдив е красив град за живот. “

Дани КОЦЕВА

 

Joomla SEF URLs by Artio