Печат на тази страница

Съдът отсече: Референдум в Синитово ще има

Петък, 04 Октомври 2019 13:08

ПАЗАРДЖИК. Административният съд остави без разглеждане и жалбата на областния управител Стефан Мирев срещу решението на Общинския съвет за провеждане на референдум в Синитово.  В жалбата на губернатора се твърди, че решението е незаконосъобразно поради липса на компетентност и противоречи на правните разпоредби. Мирев моли съда да отмени акта като незаконосъобразен или да го обяви за нищожен.

Часове по-рано Административният съд отхвърли и жалбата на фирма „Солар Парк Тракия”. Да припомним, че одобреното от Общинския съвет в Пазарджик решение касае искане за референдум на синитовци относно изграждане на площадка за преработване на производствени отпадъци и кариера за добив на мрамор. Дружеството е собственик на имот в местността Кичук чал и твърди, че въпросната площадка ще бъде за третиране на неопасни отпадъци, както и да направи изменение и разширение на инвестиционно предложение площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци.

Съдът отказа да разгледа жалбата против решението на ситипарламента от 18 септември, приемайки, че фирмата не е сред лицата, които могат да обжалват акта. Наистина, според чл.120, ал.2 от Конституцията на Република България, гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат, освен изрично посочените със закон. Но в конкретния случай именно специалният закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление ограничава кръга на лицата, които имат право да обжалват решението на Общинския съвет по искането за произвеждане на местен референдум, отсякоха магистратите. Подобни са мотивите и по жалбата на областния управител

Както писахме на сайта, референдумът в Синитово е в изборния ден - 27 октомври.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio