Печат на тази страница

Славена Адамова прави магия с балони

Събота, 05 Октомври 2019 07:36
Чувствителният материал се пука, ако енергията наоколо е отрицателна

Нетрайно изкуство е да правиш красота от балони. Може би по-нетрайно само от красотата на работата със захарен памук. В зависимост от въздуха и климата, балонните декорации издържат един-два дни. Славена Адамова от Паталеница обаче с уменията си оставя чудесни емоции за цял живот - и за околните, и за нея. Едва ли има нещо, което тя да не може да направи от латекс, каучук и полипропилен. В последното предаване на „България търси талант” младата жена сътвори невероятен въздушно-цветен спектакъл и буквално зашемети и журито, и аудиторията. Пред зрителите тя представи

мултифункционална рокля от балони с красив модел, а после с него разигра цяла приказна история с внушителен змей, изпълнил цялата сцена

 

 

 

Всичко завърши с фотоапарат, който избълва… триизмерна снимка в естествен ръст на четиричленното жури. Никой не можеше да повярва, че подготовката за шоуто й е отнела само три дена. Тя обаче го потвърди и пред „Знаме”, след като разговаряхме с нея.

Славена живее в Пловдив, но красивото пазарджишко село е близо и тя често отскача до родното си място. С нея си говорим колко цветен е животът, даже от време на време да се чува сепващо пукане.

„Всичко започна малко на шега, но бързо се запалих.

Работех в един детски парти център и собственичката видя, че мога да правя различни неща с балоните…

 

 

 

Така натрупах опит”, разказва Славена пред репортер на областния вестник. Това било преди десетина години. А от 7 години тя вече има собствен детски център. Помагат й родителите, брат й, приятелят й.

„Семейството застана зад мен още в началото. Не че съм била колеблива, но имах нужда от тази подкрепа. Защото у нас още като чуят „фигури от балони”, изкривяват насмешливо устни. В чужбина фигурите от балони са изключително популярни, на много места има световни фестивали. У нас като че ли хората нямат амбиция да се учат”, доверява паталенчанката. Тя самата учила стъпка по стъпка как се прави подобна красота. Понякога грешала, но това не я отказвало.

„В началото гледах снимки. Правех това, което виждах,

но не знаех дали е правилно. Оказа се, че не е било. Резултатът обаче беше същият. После детайлно наблюдавах клипчета, ходих на няколко курса. И нещата започнаха да се получават. Благодарение на опита, но най-вече на големия ми инат”.

 

След като се показва на голямата сцена, получава много поздравления, включително от хората, които клатели скептично глави, щом чуели с какво ще се представи в „България търси талант”. В предаването не излъчили думите й, че приканва всеки, който се смее, да опита да върже с конец един обикновен балон…

„Работя с едни от най-качествените балони в света. Не че не се пукат, но „бракът” не е чак толкова много”.

Славена признава, че подобен нежен материал като балоновата „кожа” изключително се влияе от енергията наоколо

„Много зависи с каква енергия подхождаш към балоните. Когато започна да правя балонна украса, веднага разбирам за какви хора я правя. Ако са по-„криви” или пък аз съм изнервена, балоните усещат и се пукат. Ако хората са в приповдигнато настроение, ако са добри, всичко върви много леко”.

 

Славена Адамова е завършила актьорско майсторство, но не се занимава с театър, макар това да е нейно голямо желание. Не е изключено обаче да я видим на сцена с балонов спектакъл, в който участват и невръстните зрители. Друга нейна мечта е да отиде на някой от специализираните фестивали и да се запознае с други майстори. В момента работи по темата „Звезди”, а после я чакат „бонбони и близалки”.

„Правихме бонбони и близалки с балони преди време. Претворихме една огромна зала в Страната на бонбоните и близалките, за да ахнат децата, когато влязат вътре. И те наистина се чувстваха, сякаш са попаднали в друг свят.

Правили сме и танк, в който да влезе екипажът

И каляска... Наскоро направихме и опаковане с балони - покрихме от горе до долу двуметрова торта с балони за един рожден ден. Рожденикът трябваше да пука балоните отгоре надолу, а изненадата беше танцьорката, скрила се вътре… Това може би беше най-голямото предизвикателство, което съм имала. Но и на сцената на „България търси талант” си беше предизвикателство. Спрямо предубежденията срещу „фигурите от балони”.

Едно нейно творение отнема средно около 7-10 часа, но всичко е относително. Все пак говорим за изкуство. Подчертава, че не иска да работи „на конвейер”, защото към едно предизвикателство трябва да подходиш строго индивидуално и като му отделиш достатъчно време. Славена Адамова има достатъчно време за Паталеница.

„Някои се учудват, но аз навсякъде казвам, че съм от Паталеница, казва младата жена. Обичам си родното място и често си ходя. Гордея се, че съм оттам.”

Тодор ГРОЗДЕВ

Joomla SEF URLs by Artio