Печат на тази страница

Тодор Попов: Време е за Медицински колеж в Пазарджик

Сряда, 09 Октомври 2019 10:08

Изграждаме летен амфитеатър, продължаваме културните традиции

Културата и образованието са сред водещите приоритети на настоящия кмет Тодор Попов и коалиция "Новото време". В началото на днешната пресконференция той направи кратка равносметка:

- Безспорно за културата и образованието в нашия град се направи много през последните години. Пазарджик е сред малкото общини у нас, които си запазиха всички културни институции - симфоничния оркестър, театъра, ансамбъла, ОДК, Младежкия дом и т.н. Имаме много състави, с които се гордеем и чиито постижения вече са на световно ниво. Говоря за "Чудесия", "Чавдар", "Мистерия", "Детство", "Елица" и други.

Подобрихме сградния фонд на почти всички училища и детски градини. Успяхме да изградим

две нови читалища

- в Говедаре и в Юнаците. Всички читалища в общината работят пълноценно. Дофинансираме много от дейностите им, защото това е важно за развитието на културния процес в населените места.

Като безспорен успех определи Тодор Попов връщането на Спортното училище на образователната карта на Пазарджик.

- Виждаме как само за една година броят на децата в него се удвои. Положихме много усилия, защото не можем да сме безучастни към качеството и нивото на образованието в града. Само така децата ни ще са адекватни на съвременните изисквания на живота и икономиката.

В бъдеще кметът и екипът му ще наблегнат повече на

дуалното обучение

- Ще съдействаме за успешното му приложение, съвместно с МОН и местния бизнес. Част от специалностите, които в момента се изучават, вече са несъстоятелни. Но пък има нови, към които трябва да бъдем особено сетивни.

Ще се опитаме в следващите години да стартираме и една програма, която да установява и координира комуникацията между завършващи и работодатели. Ще настоявам да се учреди също така фонд за стипендии. Големият борец Боян Радев бе казал, че гладът ражда шампиони. Понякога най-добрите постижения действително идват от сиромашията. Затова, ако някои родители не могат да осигурят сами възможностите, които децата им заслужават, ще ги подпомагаме. Разбира се, ще има критерии и изисквания за резултати.

Иновативните практики в образованието ще продължат:

- В момента, заедно с нашите партньори от голямата неправителствена организация Digital Kids, разработваме програма, чиято цел е

да се повиши дигиталната култура на обществото.

Няма да спре подкрепата и за театъра, творческите съюзи, самодейните групи и състави. Както и издаването на книги на местни автори. Ще се запазят също така фестивалните традиции - Зимните музикални вечери, Арт Идея - Арт Алея, Плюс Фестивал, Националната среща на ансамблите и т.н.

- Тези инициативи са важни за самочувствието на местните хора на изкуството, а и за ценителите в нашия град.

Сред важните досегашни инициативи, които ще продължат, кметът постави и

Училището за родители

- Родителите трябва да са съпричастни. Наблюденията ми са, че част от проблемите, свързани с възпитанието и манталитета на учениците и младите хора, идват от разминаването между учители и родители. Децата чуват и виждат различни неща от тях и това причинява голямо объркване. Учителите и родителите трябва да са от едната страна на барикадата, що се отнася до посланията и сигналите, които отправят към децата.

Планират се също така някои ремонтни дейности:

- На вниманието ни стои цялостен ремонт сградата на бившия куклен театър. Предстои още малко по-голям ремонт на Младежкия дом. Физическата среда е важна.

Още следващата година ще изградим малък летен амфитеатър в Зоната на здравето. По този начин там ще можем да организираме не само спортни, но и културни мероприятия. Защото към момента нямаме достатъчно постоянни сцени. На Острова ползваме подвижни.

Екипът на Тодор Попов обмислят също така

изграждането на информационен център за културните събития

- Той ще бъде и физически, и виртуален и ще обобщава всички прояви (кога се случват, какво представляват, кои са участниците). Ще се помества Културният календар и т.н.

В бъдеще ще се работи още по-активно и с младежите на Пазарджик в сферата на културата и образованието.

- Изключително горд съм от това, което успяха да постигнат Съветът за младежка политика и останалите структури с млади хора. Неслучайно само преди няколко дни в Пазарджик бе най-голямата национална среща на младежките организации у нас. Това домакинство е огромно признание за местните млади хора. Носи им самочувствие и увереност, че вървят в правилната посока.

Затова ще се опитаме да изградим и

Младежки център за неформално образование

Кметът е твърдо решен да осигури привилегии за децата, които спортуват, танцуват или се занимават с други културни извънкласни дейности. Както и културен чек за отличниците в горния курс - ваучери от 100-150 лева, с които те да ходят на кино, театър, изложба, музей и да пазаруват в някои местни книжарници.

-Тези деца трябва да имат самочувствие. Щом спортът, образованието и културата са наши приоритети, трябва да покажем, че това действително е така. Не само с парите, които даваме за тези дейности, но и с привилегиите за всеки, който се занимава с това. За да искат и останалите да ги последват.

Възнамеряваме всяка седмица да презентираме

успешните деца

- момичета и момчета, които печелят състезания, награди от олимпиади или други изяви. Така те ще служат за. Връстниците им ще знаят, че когато постигнеш нещо, ти си важен и значим.

Накрая Тодор Попов се спря на възможностите за висше образование в Пазарджик:

- Време е да помислим за филиал на висше учебно заведение в бившия учителски институт. Два са вариантите, които лично аз считам за разумни. Вече имаме конкретен интерес от два университета - пловдивски и варненски, както и от няколко големи болници, за разкриването на

медицински колеж

за специалисти по здравни грижи. Има огромен недостиг на медицински сестри, санитари, фелдшери и т.н. в цялата страна. 95 процента от кадрите вече са в пенсионна възраст и след 5 или 10 години ни очаква истинска криза, ако не вземем мерки сега.

Ето защо някои лечебни заведения разработват специфична методология, по която ще финансират образованието на някои от кандидатите, а в замяна те ще трябва да работят в тях в продължение на 5 години, след като завършат.

Вторият вариант е иновативен и е в сферата на IT индустрията. Тази идея е смела, но пък понякога точно от такива идеи идват най-интересните и успешни резултати.

- И в културата, и образованието е като в останалите сфери - обобщи Тодор Попов. - Имаме традиции, изградили сме добра база, сега трябва да вдигнем постройката с още един етаж нагоре.

(Зн)

 

Joomla SEF URLs by Artio