Печат на тази страница

Деца влизат в лекарски кабинети и кухни, избират си професия

Петък, 15 Ноември 2019 09:14

ПАЗАРДЖИК. Деца се докосват до атрибути, инструменти, униформи, характерни за различни професии, подражават на действията на различни специалисти, изпълняват непознати дейности. Пишат на пясък и с перо, сравняват изписването на думичката “благодаря“ на три езика - български, руски и английски, правят здравословна ръжена питка със сусам, “лакират“ с темперни бои картонени ръчички с нокътчета от фасулени зрънца, докосват огледалцата и бързооборотните четки на зъболекарската машина, приготвят смути и кейк, стават дизайнери на униформи и прически и вършат много други вълнуващи неща.

Това се случва в детска градина “Юрий Гагаринс”, в която учителките на група “Гъбарко“ Веселина Шахларова и Диана Тошкина изпълняват проекта „Искам да бъда“. Целта е децата отрано да се запознаят с разнообразните професии, на които могат да се посветят, когато пораснат. Затова двете учителки са предвидили срещи с хора с различни професии - лекар, зъболекар, учител, пожарникар, готвач, хлебар, маникюрист, фризьор, художник, стюардеса и други. Но за детското възприятие разказите не са достатъчни, затова група “Гъбарко” ще посещава работните места на различни специалисти. Децата вече бяха в зъболекарския кабинет на д-р Атанасова.

Малчуганите не са сами в усилията да опознаят различните възможности, които предлага бъдещето. Помагат и родителите. Насочвани от учителките, някои от тях посещават групата и разказват за своите професии. Децата са особено настоятелни, когато обясняват в семейството, че мама или тати трябва да дойде в детската градина и да разкаже за работата си. Защото искат връстниците им да познават техните майки и татковци и да знаят, че умеят да вършат различни добри неща.

Наред с всичко това 5-годишните получават и полезни знания - как да реагират при бедствия и аварии, как да се държат, когато станат ученици, как да се хранят здравословно, да се грижат за хигиената на устата и зъбите, на ръцете, ноктите и косата и ред други полезни знания.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio