Печат на тази страница

Чакаме четвърта поред “добра” зима

Петък, 15 Ноември 2019 08:33

ПАЗАРДЖИК. Областният щаб за защита при бедствия обсъди предприетите превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите през зимния сезон на територията на областта. Участваха представители на общините и ръководители на държавни институции.

По данни на РДПБЗН Пазарджик, през миналата зима не е въвеждан план за защита при бедствия, не е обявявано „бедствено положение” в областта. Най-много са сигналите за проблеми поради зимните условия на територията на РСПБЗН Пазарджик, в Родопската част на областта и в Средна гора. Броят на произшествията е по-малък от предходните 3 зими, сигналите за бедстващи хора също са намалели значително. Сред вероятните предпоставки за това е

своевременното предупреждение

в средствата за масово осведомяване за предстоящи снеговалежи и препоръките за ограничаване на пътуванията в районите с предстоящ обилен снеговалеж.

От анализите на произшествията от предходните зими могат да се определят следните

критични участъци

от пътната инфраструктура, които са основно в Родопската част на областта:

Белово-Юндола; Варвара-Велинград-Юндола; Батак-Картела, Пещера-Батак, районът около летовище Свети Константин и курортен комплекс Цигов чарк, пътят Юндола-Белмекен, пътят за село Фотиново и Велинград-Сърница. В района на Средна гора е пътят Панагюрище-Панагюрски колонии. На тези участъци Областното пътно управление и общинските администрации трябва да отделят особено внимание и технически ресурс за преодоляване на последиците от обилни снеговалежи.

Географските особености, които способстват за обилни снеговалежи на територията на Пазарджишка област, са оценени от Министерството на Финансите и в Държавния бюджет за 2019-а спрямо 2018 година са

завишени средствата

за зимното поддържане и снегопочистване на общински пътища на 9 от 12-те общини: Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча.

В общините Белово, Пещера, Ракитово и Сърница зимното поддържане се осъществява от общински звена и предприятия към съответните общини. В общините Батак, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Септември и Стрелча се провеждат процедури за избор на фирма-изпълнител за зимно поддържане и снегопочистване.

Поддържането на

републиканските пътища

на територията на Областното пътно управление Пазарджик се осъществява по два договора:

* За Автомагистрала „Тракия" се грижи “Автомагистрали” ЕАД София, а за републиканските пътища I-ви, II-ри и III-ти клас в областта - ДЗЗД “Пътно Поддържане Област Пазарджик и Област Пловдив” - Пловдив.

100 машини

са предвидени за зимното поддържане на републикански пътища I-ви, II-ри и III-ти клас. 22 са машините, които ще почистват АМ „Тракия“ от км 55+627 до км 106+427. Проверени са наличните количества пясък, сол и химически вещества по опорните пунктове съгласно оперативните планове за АМ „Тракия" и републикански пътища I-ви, II-ри и III-ти клас на територията на областта през сезон 2019/2020г.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio