Печат на тази страница

"Какво можем да променим, за да сме по-полезни за развитието на таланта на децата?"

Неделя, 17 Ноември 2019 09:51

 

ПАЗАРДЖИК. Преди три години "Нота по нота" промени формата си. От традиционния конкурс за млади изпълнители на популярна песен стана музикална академия. В новия формат не липсват вълнуващи сценични изяви за всеки участник, както и оценки и ценни напътствия на професионално жури. Наред с това обаче децата и младежите имат възможност да се обучават. И то под менторството на водещи професионалисти в различни тематични ателиета.

Първоначално старият начин на провеждане липсваше на някои деца, родители и ръководители.

Новаторският подход

обаче постепенно се утвърди и печели все повече фенове. Главните действащи лица осъзнаха и усетиха ползата от него.

Доказателство за това е отзвукът от тазгодишното издание. Ето какво написа във Фейсбук актрисата от сливенския театър Вяра Начева. Нейният син - Самуил-Петко Махнев, също бе сред участниците тази година. Освен това, Вяра е режисьорка и ръководителка на любителската трупа "Арт Център 7", така че е обиколила много музикални и театрални форуми в страната.

"Все още има места. Все още има хора, правещи смисъл в тези места.

Не е лесно да правиш фестивал или конкурс. Не им е лесно и на тези, които се стремят да съберат колкото се може повече такси и да наблъскат, колкото е НЕВЪЗМОЖНО повече деца в неподходящите си помещения.

Това, че на децата не им е лесно да пеят до късно през нощта и да се следят едно-друго като врагове, с мисълта: "Дано не се справиш добре!", за никого не е особено важно.

Но има хора, които се питат:

"Какво можем да променим, за да сме по-полезни за развитието на таланта на децата?"

Има хора, които дълго търсят отговора на този въпрос и после... променят.

Намерихме тези хора в Пазарджик, на музикална академия "Нота по нота". За моето семейство това беше вълнуващо и полезно преживяване. Детето ни имаше възможност да изяви таланта си в приятелска атмосфера, на професионално оборудвана сцена, с безкомпромисно качество на звук и осветление, пред изключително компетентно жури от доказани специалисти.

Водещата!!! Създаваше неповторим облик на този формат. Допринасяше за приятелската атмосфера на събитието и сваляше тонове напрежение от плещите на участниците.

Със сигурност е достатъчно да спра дотук, но не!

Ще споделя, че детето ми не чакаше дълги и изтощителни часове, докато дойде неговият ред. И най-важното: всички деца имаха възможност да работят със специалисти, които познават от телевизията и радиото. Журито престана да бъде "страшният съдник, от който зависи съдбата ми", и се превърна в "приятелски настроен вокален педагог, решен да ми помогне". Моето дете работи с Етиен Леви. Досещате ли се колко силна е тръпката?! А

Етиен Леви беше решен да спре времето, за да даде колкото е възможно повече на децата ни

Разбирате ли!?! Там - Мая Райкова, Петър Писарски и Етиен Леви, бяха на разположение три дни, НЕПРЕКЪСНАТО, за да работят с децата, за да дават обратна информация и препоръки за развитие на талантите.

Всичко това ни се случи срещу такса, равностойна на тази от другите фестивали, в които никой не се пита: "Какво да променя, за да съм най полезен на децата?" Бяхме на музикална академия "Нота по нота" и сме щастливи!!! Благодарим на директора на формата - Инна Церовска, която умее да си задава правилните въпроси! Благодарим на Мая Райкова, която е помогнала да се намерят правилните отговори! На целия екип, помогнал да се случи онова, от което децата ни имат нужда, за да развиват таланта си! На Община Пазарджик за прозорливостта да подпомага смислени инициативи! Благодарим на Етиен Леви и Петър Писарски за способността им да се раздават! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВДЪХНОВЕНИ!!!

(Зн)

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio