Печат на тази страница

Черният петък ни удря с пълна сила

Четвъртък, 21 Ноември 2019 12:46
Дали в интернет, дали ще се разходиш до Пловдив или ще отидеш до някои вериги магазини в Пазарджик (че даже и фабрики в областния град), не можеш да избягаш от Черния петък. Немалко търговци обявиха главоломни намаления на витрините от тази седмица и нищо чудно догодина да има и Черен четвъртък. Не онзи от октомври 1929-а обаче, защото той е запазена марка на Краха на Уолстрийт. Но истината е, че въпреки резервите и спекулациите, пак надзъртаме в сайтовете и магазините, а без да се усетим, изпращаме съгласие за виртуалната покупка или ни подават касовата бележка.
Защо се нарича Черен петък

Тази търговска кампания се провежда в САЩ, а и в много части на Европ. В Щатите тя се прави ежегодно, но историята не е запомнила първия проведен Черен петък. Според различни източници, първата подобна кампания е проведена през 60-те години на миналия век.

Черният петък се провежда ден след Деня на благодарността, който в календара се пада винаги в последния четвъртък на ноември.

И така, само ден след един от най-светлите за американците празници, те се втурват в магазините, за да дадат начало на коледния пазар.

Често Черния петък прераства и в насилие, когато намаленията са големи, а количествата - ограничени. За това търговската кампания от няколко години се пренася и в интернет пространството.

Името си Черния петък дължи на Филаделфия, където терминът се е използвал за пръв път, но не за шопинг, а за това, че по улиците след Деня на благодарността е пълно с коли и пешеходци и възникват ужасяващи задръствания.

Името има и друг смисъл от времето, когато съдържатели на магазини са водили записки на ръка и в тефтери (и не са ги губили). С червено те отбелязвали, когато са на загуба,

а с черно - когато са на печалба

Черният цвят в тефтерите започнал да се ползва именно през ноември, когато хората са започвали да пазаруват повече заради наближаващите празници.

Финансовите отчети на магазини и компании след Черния петък показват, че всяка година е по-успешна от предишната.

В САЩ например през 2013-а американците са похарчили 61 млрд. долара. През 2012-а - 59 млрд. долара. През 2004-а пък са били "по-предпазливи" в харчовете, като за Черния петък през 2005-та година са изхарчени "едва" 26.8 млрд. долара.

През последните години Черен петък има и в България. Редица онлайн магазини правят намаления, а по моловете е пълно с купувачи.

Но има и друг Черен петък - Бунтът на Хеймаркет

Това е масов работнически протест, състоял се в Чикаго, САЩ, на 4 май 1886 година.

По онова време в американската организация „Рицари на труда“ вече членуват над 700 хиляди работници. На 1 май 1886-а в Чикаго е свикана обща стачка, която издига „утопичното“ искане за 8-часов работен ден. Стачниците за кратко време достигат 65 хиляди на брой и властта е „под пара“. Полицията, подпомогната от агентите на „Национална детективска агенция Пинкертън“, напада мирния протест, стреля,

ранява над 200 души и убива няколко от тях

На 4 май е свикана демонстрация срещу полицейското насилие. Сблъсъците стават ожесточени, на пл. Хеймаркет избухва бомба и убива полицай на място, а 7 други умират по-късно. Атентаторът не е заловен, но за сметка на това са арестувани и осъдени 8 анархисти - Оугъст Спайс, Адолф Фишер, Албърт Парсънс, Джордж Енгел, Луис Линг, Самюел Фийлден, Оскар Нийбе и Майкъл Шваб. Оскар Нийбе е осъден на 15 години затвор, останалите - на смърт. Луис Линг се самоубива, като сдъвква в килията си капсула динамит. Губернаторът смекчава присъдите на Фийлден и Шваб на доживотен затвор. Спайс, Фишер, Парсънс и Енгел са обесени на 11 ноември 1887-а, известен като „Черният петък“.

Случаят се смята за една от най-големите грешки в историята на американското правосъдие. Шест години след екзекуциите губернаторът на Илинойс подписва заповеди за помилване на останалите 3 осъдени, признавайки, че

и осъдените, и обесените са били невинни

През 1904-а Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. 1 май оттогава се чества като Ден на труда и на международната работническа солидарност.

В деня на Черния петък

обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата. В Черния петък магазините отварят много рано - около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги даже в полунощ.

Интересът на потребителите към Черния петък постоянно нараства, което личи от класацията на 10-те дни в годината с най-големи продажби:

* между 1993 и 2001-а денят е заемал между 5-то и 10-място;

* през 2002 и 2004-а този ден е на второ място;

* през 2003 и 2005-а денят е на първо място по продажби.

Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997-а тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio