Печат на тази страница

За нормален живот на 4-членно семейство средната заплата в Пазарджик не стига

Понеделник, 25 Ноември 2019 10:59

 

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Издръжката на живот на един човек е 618,15 лева. Тези пари са нужни за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здраве, образование, транспорт и почивка. От началото на годината въпросната сума се е увеличила с 63 лева.

За достигането й нетният размер на работната заплата, която получават възрастните, трябва да е не по-нисък от 1236 лева за всеки (бруто 1593 лева). И то при условие, че и двамата са заети и трудовото възнаграждение е единствен източник на доходи на семейството. 

По данни на статистиката, средната работна заплата в Пазарджишка област през третото тримесечие е 949 лева, т.е. по-малко от изчислената сума.

72,5% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот, като в тази група са и голяма част от пенсионерите.

Данните са на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ към третото тримесечие на годината. Те бяха представени на пресконференция тази седмица от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Димитрова и от директора на института Любен Томев.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio