Печат на тази страница

Траянов, Величков и Манев в творческия коктейл на Добромир Иван

Събота, 23 Ноември 2019 10:09

 

Наред с триизмерните бюстове, скулпторът излага картини на голи тела с монтиран термометърПодари рисунки на хората, които не могат да си позволят изкуство

В сряда вечерта, в арт център "Вагабонд", бе открита изложба на скулптора Добромир Иван. За пръв път в Пазарджик го представят собствениците на галерията Ангел и Румяна Ангелови.

Изложени са 11 триизмерни скулптури, както и 7 картини на голи женски тела, във всяка от които е монтиран термометър. Във вечерта на откриването по стените бяха закачени и десетина други рисунки. Всеки можеше да свали тази, която най-много му харесва, и да си я вземе за спомен от автора и събитието.

- Това е моят

социален жест към хората, които обичат изкуството,

но не могат да си го позволят - казва Добромир Иван.В творческия коктейл, който той поднася на пазарджишката публика, има няколко знакови личности от нашия край. Включени са бюстове на Теодор Траянов, Константин Величков и Никола Манев, наред с тези на Дора Габе, Христо Ботев, Фрида, Корнелия Нинова, Бойко Борисов и други.

От десетина години Добромир Иван използва термометъра в своите рисунки:

- Правя паралел между променливостта на жената и движението на живака в термометъра - уточнява с усмивка.

Самото откриване не бе традиционно - представляваше пърформънс,

последван от оживен диалог. Скулпторът, който няколко семестъра е преподавал в Художествената академия, изнесе кратка лекция за съвременното изкуство.

- Според мен, то трябва да задава въпроси, да провокира размисли по адекватни проблеми... Като цяло съм забелязал, че навсякъде по света има два типа публика. По-малката част се вълнува от тези въпроси, дори когато те са неприятни и смущаващи, разсъждава върху тях, търси отговори. Повечето хора обаче просто искат да притежават нещо красиво, удобно, стойностно.

21 век е време на еклектика и преосмисляне, в това число на вече създаденото. Публиката в никакъв случай не бива да скучае, подчерта Добромир Иван. Той и Ангел Ангелов са се запознали и сприятелили в Синеморец, където през лятото и

двамата са спасители от доста години

Специален гост на откриването беше д-р Жеков от хасковската болница, с когото оказват неотложната помощ на плажа, и досега не са допуснали смъртен случай.

Скулпторът е роден през 1955-а в Чирпан. Завършил е Художествена академия в Дюселдорф като възпитаник на легендарния скулптор Йозеф Бойс. За него стана дума и в Пазарджик - че е използвал много маргарин в творчеството и че е забранявал на своите студенти да използват минало време. Насърчавал ги е да говорят за това какво правят сега и какво ще правят в бъдеще, вместо за свършеното до момента.

През 1987-а Добромир Иван печели стипендия за обучение в Рим, следващата година - в Атина. Нестандартният автор с различно мислене има зад гърба си десетки изложби, паметници и инсталации в Европа и САЩ.След завършването на академията в Дюселдорф и години на

митарстване из тогавашната Западна Европа,

веднага след промените Добромир Иван започна своето обратно пътуване - завръщане към България.

У нас е познат с монумента на проф. Бойс на площад "Александър Невски", който прави със съдействието на Гьоте институт в София. Орфей и Евридика на площада в Ахтопол също са негово дело. Както и бюстът на основателя на джаз феста в Банско Людмил Георгиев.

Автор е също така на малкия

бюст на Христо Ботев в парк в австрийския град Голс,

който става факт с помощта на президента Петър Стоянов, неговата съпруга Антонина Стоянова и фондация "Ценности". В Австрия Добромир Иван прекарва десетина години и прави 20 паметници - на Хайдн, Шуберт, Моцарт, Брамс и други.

В три български посолства има негови работи - на историка и литературен критик Боян Пенев във Варшава, на поета, преводач и дипломат Йордан Стратиев в Братислава и на Свети Ангеларий в Тирана.

В момента скулпторът подготвя паметник на Николай Кънчев - наш поет, който почина преди 10 години. Той ще е на бул. "България". Работи и върху бюст на швейцареца Луи Айер, загинал като доброволец в българската армия - творбата ще бъде поставена в посолството ни в Берн.

Мария ДЪБОВА

 

Joomla SEF URLs by Artio