Печат на тази страница

Лирово дърво в памет на донорите, доброволци раздават донорски карти

Понеделник, 25 Ноември 2019 15:21

Във връзка с кампания на Министерството на здравеопазването в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Пазарджик, община Пазарджик и БЧК - Пазарджик организират информационно събитие - засаждането на лирово дърво в памет на хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. То ще се проведе на 27 ноември от 10,30 часа пред община Пазарджик. Доброволци на БМЧК Пазарджик ще раздават на желаещи граждани Донорска карта.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, пилотно са отпечатани 50 хиляди броя „Донорска карта“. Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни градове на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio