Печат на тази страница

В ДАИ искат удвояване на заплатите, иначе блокират транспорта

Петък, 29 Ноември 2019 08:34

Инициативата тръгва от пазарджишкия Областен контролен отдел

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Служителите на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ИААА) в цялата страна плашат с протест и се заканват да блокират транспорта, ако заплатите им не бъдат увеличени със 100 процента и не се подобрят условията на труд. Това съобщи за „Знаме” Александър Иванов, инспектор от Областния контролен отдел в Пазарджик, който е председател на националната Фирмена синдикална организация на КТ „Подкрепа” в ИААА. Именно Иванов е инициатор на провеждане на общо събрание на цялото предприятие в столицата и събирането на над 360 подписа.

„Ако спрем работа за пет дни, без нас държавата се срива, защото транспортът замръзва. Ще спрем да провеждаме изпити за шофьори, ще спрем да извършваме прегледи и да издаваме дигитални карти и карти квалификация, да издаваме лицензи. Транспортните фирми ще изпаднат в паника, а цялото общество се крепи на транспорта”, коментира Александър Иванов пред наш репортер.

В протестно писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, до министъра на финансите Владислав Горанов и до министъра на транспорта и съобщенията Росен Желязков се настоява за незабавни промени.

„Брутните ни трудови възнаграждения достигат до 600-700 лева при минимална работна заплата за страната от 560 лева. Как може с такава заплата да се издържа семейство. От друга страна от нас се изисква да притежаваме и поддържаме съответното ниво на професионална квалификация и личностни умения. Ниското ниво на заплащане, недостигът на персонал и лошите условия на труд в ИААА - областните отдели на „Автомобилна администрация” в страната, водят след себе си съответно до неконкурентоспособност на пазара на труда, възможност за злоупотреби и корупция, натрупване на извънреден труд и свързаната с това повишена заболеваемост”, се казва в писмото. Освен увеличаването на заплатите, считано от 1 януари 2020-а, служителите в системата настояват за осигуряване на средства за работно и униформено облекло, за подобряване на условията на труд и осигуряване на необходимото техническо оборудване и предприемане на мерки за недопускане на извънреден труд чрез наемане на нови служители.

КТ „Подкрепа” и Националният железничарски синдикат към КТ „Подкрепа” подкрепят исканията на автоинспекторите.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio