Печат на тази страница

Бахар Алил, председателка на Общинския съвет в Батак: Мили дами, направете първата крачка!

Вторник, 03 Декември 2019 10:26

 

"Всяка жена, която е запозната с проблемите на едно домакинство, може да разбере проблемите в управлението на една държава." Тази крилата мисъл на Желязната лейди Маргарет Тачър е не по-малко известна от другия й афоризъм – за петлите, които може и да кукуригат добре, но всъщност кокошките снасят яйцата.

В този брой ви срещаме с шест чаровни дами, влезли в местната власт. Повечето от тях са на мнение, че жените не само са равни на мъжете, когато става дума за политици и общественици, но дори са с едни гърди пред тях. Някои от тези жени са доказали твърдението си с доверието на избирателя, защото е трябвало да се борят за нов мандат. Други тепърва навлизат в тези мътни води…

Иначе политиката все още е мъжка професия, поне като стане дума за местната власт в Пазарджишко. Тенденциите обаче в световен и в национален мащаб се променят. Пет от жените, които ви представяме, встъпиха в ръководни длъжности като председатели на общински съвети в Пазарджишка област, а една млада жена преди дни положи клетва като общински съветник. Четири от дамите са учителки. И понеже са шест, зададохме им шест въпроса:

1. Разкажете накратко за себе си - какво сте завършила, с какво се занимавате, семейно положение?

2. Кога и защо влязохте в политиката?

3. Запазена територия за мъже ли е политиката или и жените има какво да дадат? Какво ще кажете на дамите, които смятат, че могат да бъдат полезни, но не се решават да направят първата крачка?

4. Отличава ли нещо жената-политик от мъжа-политик?

5. Ако имате дъщеря и тя пожелае също да се занимава с политика, ще я подкрепите ли или ще я посъветвате да потърси и друго поприще?

6. Кои са най-наболелите проблеми на общината, чието разрешаване не търпи отлагане?

И без помисъл от раздухване на старата тема за феминизма, представяме на вашето внимание отговорите на събеседничките ни.

 

 

 

1. Казвам се Бахар Алил. На 30 години съм, омъжена, с едно дете.

Завърших средно образование и продължих образованието си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Химия”. Имам и допълнителна квалификация „Учител по химия”, магистър съм по „Хранителна химия”. От 2016-а работя като главен експерт в Общинския съвет в Батак.

2. Занимавам се с политика от няколко години. Смятам, че ще оправдая подкрепата на всички, който ми гласуваха доверие и ме избраха за този пост.

3. Да си председател на Общинския съвет е не само длъжност, но и призвание.

4. Политиката е не само за мъже, жените са доказали и доказват своя принос в нашето общество.

Обръщам са към всички дами:

„Мили дами, направете първата крачка на политическото поприще!”

Жената политик е по-отговорна от мъжа политик.

5. Като всяка майка, бих подкрепила детето си във всяко негово начинание.

6. Като млад човек, който обича своя роден край, искам да помагам на хората от нашата община, искам детето ми да отрасне в нашия край!

Joomla SEF URLs by Artio