Печат на тази страница

Дават едва 5000 лева обезщетение на единствените наследници на Маргарита Грозданова

Вторник, 03 Декември 2019 14:01Бившата директорка на Младежкия дом загина преди 5 години във влаковата катастрофа в Септември

ПАЗАРДЖИК. Цели пет години след влаковата катастрофа в Септември, погубила Маргарита Грозданова, нейната сестра Йорданка Мандалиева и двете й племенници (дъщери на покойния брат на двете жени), които са единствени нейни наследници, получиха обезщетение за загубата срещу застрахователя по Кодекса на застраховането. Решението е на първа инстанция. Но исковете на племенниците бяха отхвърлени, а сестрата получи едва 5000 лева парична компенсация. Такива са правилата. Според параграф 96 на Закона за изменение на Кодекса на застраховането обаче, до влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката, обезщетението за претърпените неимуществени вреди в такива случаи се определя в размер до 5000 лева.

Има или няма горен праг

Сега адвокат Георги Милчев се позова на тълкувателно решение на Върховния съд, постановено това лято, според което искът може да надвишава горния праг, ако се докаже близост между наследник и починал. Както и на Директива 2009/103/ЕО и Втора Директива 84/5/ЕИО, предвиждащи, че не може да има горен предел на отговорността на застрахователя.

Да припомним че зам.-директорката в училище „Георги Брегов” Маргарита Грозданова, управлявала и Младежкия дом и завеждала отдел „Култура” в общината,

бе тежко ранена заедно със сестра си, докато двете пътуваха във влака на 7 май 2014-а

Тогава камион-влекач „Скания”, управляван от Спас Германов (46), не спрял на неохраняем жп прелез в Септември и бе блъснат от пътнически влак, идващ от Белово. Камионът тъкмо бил излязъл от портала на Вагоноремонтния завод, натоварен с метални профили, които при удара се разхвърчали като снаряди и разкъсали обшивката на локомотива и първия вагон. От удара първата секция на мотрисата „Сименс” дерайлирала, а кабината на влекача била отхвърлена на около 30 метра от прелеза. Самият Германов впоследствие бе осъден по наказателно дело на 6 години затвор от Окръжния съд в Пазарджик. Маргарита Грозданова почина пет дни след катастрофата.

По делото Йорданка предяви иск от 24 хиляди лева, а племенниците Величка и Елеонора - по 2500 лева.

От застрахователната компания скочиха срещу иска

с твърдението, че ответниците нямат право на обезщетение, тъй като „не са имали трайна, близка и дълбока емоционална връзка с починалата и не са претърпели сериозни по интензитет и продължителност морални болки и страдания”.

Съдът прие, че племенниците не са доказали, че са претърпели вредни последици от смъртта на леля си. Съдиите обаче кредитираха изцяло показанията на свидетелки, че двете сестри са били много близки, разбирали са се чудесно, подкрепяли са се взаимно и са били опора една за друга. И прие, че между тях има постоянна, трайна и дълбока емоционална връзка и Йорданка е била най-близкият човек на Маргарита Грозданова. Брат им Костадин е починал през 2009 година, а това още повече ги е сближило. През лятото двете живеели заедно в къщата в Ковачево.

Самите съдии признаха, че са ограничени от споменатия параграф 96

(в сила от 07.12.2018 г.), ограничаващ исковете до 5000 лева. Още повече, към настоящият момент не е приета наредба за утвърждаване на методиката за определяне размера на обезщетения в такива случаи.

Магистратите не споделиха доводите на адвокат Милчев за приложение на двете евродирективи.

„Няма спор, че правото на Европейския съюз има предимство пред националната правна уредба. Прякото позоваване на норми на директива не е допустимо в отношения с частно правни субекти, каквото несъмнено е ответникът, тъй като нито е контролиран от държавата, нито е натоварен с изпълнение на публично правни функции”, аргументираха се съдиите. И се позоваха на практика на Върховния касационен съд.

Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в Пазарджик.

Върбан ВИЧЕВ

Joomla SEF URLs by Artio