Печат на тази страница

Рискувате да предизвикате пожар, ако сушите дрехите си на печката

Вторник, 03 Декември 2019 14:09

От 1 ноември до 2 декември на територията на област Пазарджик са възникнали 6 пожарa без преки материални загуби (запалени комини) и 1 с преки материални загуби. Причините за първата искра се коренят в неправилна експлоатация и техническа неизправност на отоплителни и нагревателни уреди. В тази връзка от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Пазарджик припомнят основните мерки за безопасност през отоплителния сезон.

 

Мерки за недопускане на пожари през есенно-зимния отоплителен сезон

* Бъдете внимателни и не забравяйте включени електрическите уреди, след като вече сте свършили работа с тях! Особено ако ви предстои да излизате някъде.

* Не забравяйте, че електрическата инсталация има определен капацитет. Ако тя бъде претоварена, рискувате да предизвикате късо съединение.

* Ако ви се налага да сушите дрехи и за това използвате печката, рискувате да предизвикате пожар.

* Добре е да монтирате печката си върху негорима подложка, чиято площ да излиза най-малко 50 см пред нея. Не забравяйте и да държите вратичките винаги плътно затворени.

* Специално внимание обърнете на комина и кюнците на печката с твърдо или течно гориво. Коминът трябва да е почистен от сажди поради опасност от самозапалване.

* Не забравяйте, разпалването на печките с горими течности - спирт, бензин, нафта, газ и съхраняването им крие опасност освен от пожар, още и от експлозия. За вашата и на близките ви безопасност е добре да не съхранявате такива вещества в дома си.

* Газовите уреди да не се монтират в мазета и други по-ниски от околния терен помещения. Не подгрявайте бутилките с газ. Най-безопасно място за съхранение на бутилките е шкаф на балкона.

* Ако ви се наложи да оставите болен, възрастен или трудно подвижен близък за дълго сам в къщи, помолете съсед да го наглежда. Дайте му телефон, обяснете му как да потърси помощ при нужда.

 

АКО ВСЕ ПАК ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

* Запазете самообладание! Не изпадайте в паника, тя само ще ви навреди. Сигнализирайте незабавно на телефон 112, като посочите точния си адрес, какво гори, кой се обажда и от

къде.

* Излезте от дома си по най-късия път. Ако стаята или стълбището са изпълнени с дим, движете се приведени към пода, покрай стената.

* Ако не можете да избягате, скрийте се в банята, затворете врата и пуснете студен душ да тече.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio