Печат на тази страница

Потомка на Бенковски носи корона на модел и рисува триизмерно

Сряда, 12 Февруари 2020 13:35

След финала на Miss Global International красивата Радина Росенова мисли за световното изложение в Дубай

Радина Росенова е професионален модел и художник, а артистичният й псевдоним е RiaRossa. Родена в Разград, израснала в Пазарджик, от години живее в Кипър, а сега смята да се върне в нашия град. Радина е горда и красива потомка на Бенковски. Тя принадлежи към лесичовския род на Копривщеновите, които в Копривщица носят фамилията Хлътеви. Тя е носителка на титлите Miss Talent EU Continental България 2019, Miss Catwalk Кипър, Miss Mega Sun България и финалистка на Miss Global International’2019 във Филипините, след като получи корона на финалната права на Miss Global International World Pageant 2019. Моделството обаче върви ръка за ръка с рисуването. Точно сега Радина се готви за световното изложение World Art Dubai’2020. Поканена е да представи своето творчество на престижното изложение и вече е готова да смае арабите. Красавицата има идеи за арт пространството в Пазарджик, рисува по старомодния начин, но в картините си вгражда тайни 3Д-съставки, които на живо пренасят зрителя в космическото пространство.

И така, модел или статив?

„Имаше един период в живота ми, в който бях оставила рисуването настрана. Пет години не рисувах.

Започнах курсове по моделство в Кипър,

взех диплома за професионален модел и си посветих времето в тази насока. Започнаха фотосесиите и модните ревюта. След това имах изяви и в България. После обаче изпитах нужда да взема отново статива. А що се отнася до дефилетата, радвам се, че имам две титли тук и една в Кипър, много ми е хубаво, че съм носителка на една от короните на световния конкурс във Филипините Miss Global International. Това е най-голямата ми радост в това направление. Да си призная, беше голяма емоция и страхотно преживяване! Това бе първото ми посещение в тази екзотична държава. Бяхме в столицата Манила, в един уникален хотел - H2O, а той отговаряше напълно на името си, защото вътре в него и около него водата бе в изобилие. В самите стаи има огромни аквариуми с красиви риби. Не сварихме хубаво време, тъй като беше септември, но пак успяхме да се топнем във водата на Южнокитайското море, което е периферно море на Тихия океан. Успяхме да направим прекрасни фотосесии. Хората бяха изключително мили, а организацията беше на топ ниво. Бяхме около 35-40 модела от цял свят и все едно беше друга вселена”, казва Радина. И пояснява, че в момента с президентски указ

президентът на Филипините е дал право на всеки гражданин да стреля в краката на всеки държавен чиновник,

който поиска пари за свършена работа, вменена му по задължения. „Наясно съм, че корупцията у нас се вихри, но това не ме спира да се върна. Вярвам, че нещата могат да се променят за добро, а за това ще помогнем всички българи. Ако много от сънародниците ни в чужбина се приберат у дома, това ще бъде по-лесен процес, защото успели или не навън, животът ни е очукал, а носталгията към родината не е за пренебрегване, убедена е красавицата. Една от последните й картини впрочем е озаглавена „Носталгия”, а очите на модела говорят много... На очите ще наблегне тя и в Дубай.

„Готвя се за изложението. Там мисля да ги „атакувам” с жени, като акцентувам на очите. Аз много харесвам да рисувам жени, а очите носят специфична мистика, и този блясък... Няма да се виждат коси (смее се), ще включа и моята нова 3Д-техника, създадох я в Кипър чрез много експерименти и се радвам, че носи някаква космическа магия, когато се гледа на живо.

Не смятам обаче да излагам само забрадени лица с говорещи очи

А и красиви българки, облечени в прекрасните ни народни носии. За да видят на Изток красотата и магията ни”, пояснява красавицата, която говори четири езика - български, гръцки, руски и английски.

Как е вплела уникалната триизмерна технология с молива и маслените бои? Казва, че прави специално покритие, което не позволява на външни атмосферни условия да влияят на качеството на картините. Постарала се е да впечатлява с дълбочината, магнетичността и силната енергия, която струи от картините. На видеозапис показва различни платна, които проблясват, играят и мамят окото да хвърли съзнанието в дълбините на вселената.Бабата на Радина Росенова по майчина линия е от Лесичово

Част от рода на Бенковски - Хлътеви, бягат от Копривщица и се установяват в Лесичово, където вече са припознати от местните като Копривщенови.

„Родена съм в Разград. Преди точно 20 години дойдохме в Пазарджик. Завърших профил „Изобразително изкуство” в СУ "Георги Брегов", а висшето си образование във филиал на University of Greenwich в Кипър”, казва Радина. Последната й изложба там била в един от най-големите музеи - "Thalassa", в Агия Напа. Изложбата "Horcrux" открил лично кметът на общината Янис Карузос, който поканил художничката да се включи в бъдещи културни и артистични проекти в Кипър. И я наградил със статуетка, символ на културата на Острова на Афродита.

„В Кипър е чудесно. Но е остров. Поставя ти едни граници

На мен ми стана страшно тесен и търся нови предизвикателства. България ми липсва много. Искам да се върна тук. В чужбина се формирах като характер и искам да се върна тук и всички качества, които съм придобила, да ги използвам, като променя средата към по-добро. Иначе сега пак летя за Кипър, защото моделството е моята страст и имам фотосесия, но веднага след това се прибирам в Пазарджик. Ако питате за обектива и дефилетата, да, в България имам две титли, но исках да се реализирам не само в сферата на „Мис”, защото малко не се вписвам в типичния образ. Нямам силиконови подобрения, така че в тази насока амбицията ми е да се занимавам с фотосесии като професионален модел. Но бъдещето ще покаже.

Рисуването за Радина е също

начин за подтик към промяна

„С рисуването човек изразява себе си, но и споделя информация. Имам проекти, за които твърдя, че са прекрасни и които се надявам да реализирам в Пазарджик, да вкарам повече цвят и красота в пространството, където сивото преобладава. Не се ограничавам с изложби, имам много планове. Имам например идея за екстериорна декорация по сгради или пък да направим пейки под формата на пергаментови свитъци и на книги. Мисля да направя с майка ми Бояна Илиева, която е писателка, но също е и мой приятел. Искам да вкарам много цвят и нежност, която да провокира красивите чувства у хората”, казва Радина. И допълва, че за добро или лошо е перфекционист като майка си. Но когато си такъв, не ти остава друго, освен да дадеш най-доброто от себе си.

Тодор ГРОЗДЕВ

Joomla SEF URLs by Artio