Печат на тази страница

Протест за Странджа във вторник

Понеделник, 10 Февруари 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК. Протест под надслов „Няма да дадем "Странджа" на мафиотите!" се подготвя в областния ценътр. Насрочен е за вторник, когато в 18 часа недоволните ще се съберат пред Часовника. По едно и също време подобни протести ще има в няколко града.
"Правителство и парламент хвърлиха пясък в очите на хората, че природен парк "Странджа" ще бъде запазен от застрояване, въпреки новия общ устройствен план на община Царево, който вече действа - обясняват организаторите. - Но това е лъжа и не може да я търпим! Държавата набързо обяви, че ще промени плана на Царево в частта за "Странджа", само и само за да се спаси от обществения гняв.
Но всъщност планът си действа, докато не бъде приет нов и сега не знаем дори какви строежи са вече одобрени по него.
Освен "Странджа", в плана на Царево са и емблематични плажове "Корал" и "Арапя", където се предвижда бурно строителство. Битката вече не е само за "Странджа". Няколко черноморски и планински общини точат зъби за новите си устройствени планове без екологични оценки, след като решението на съда и правителството им даде тази възможност. Атаката срещу природата и законността този път е повсеместна! Кутията на Пандора е отворена! Трябва да ги спрем! - призовават инициаторите на протести и призовават парламента да приеме бързи законодателни промени, които да гарантират, че няма да се прилагат общи устройствени планове без задължителните екологични оценки, в противоречие на българското и европейско право.
Очакват също така Европейската комисия да започне процедурата, която да принуди властите да престанат да погазват законите и природата.
Групата на пазарджишкия протест във Фейсбук е #Няма да дадем Странджа на мафията - Пазарджик.
Катя ФИЛИПОВА
Joomla SEF URLs by Artio