Печат на тази страница

Специалистите:Пневмониите не са много повече от обичайното за сезона

Вторник, 11 Февруари 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК. За пневмониите поговорихме с д-р Мария Пачева, специалистка по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия в многопрофилната болница за активно лечение "Ескулап".
- Не може да се говори за сериозно завишение на заболеваемостта, в сравнение с предишни години. Случаите този сезон са с около 5 процента повече, отколкото през 2013-а. Сред тях не липсват и млади хора, главно преуморени и с отслабнал имунитет, както и бременни жени.
От хеморагична пневмониястрадаше само един от пациентите ми, но ставаше въпрос за бактериална, а не за вирусна пневмония. Вирусните, които наблюдавам, протичат без кървави храчки - с висока температура, болки в гърдите, задушаване, кашлица, обща отпадналост.
Д-р Пачева препоръчва да търсите лекарска помощ още при първите грипоподобни симптоми - температура, болки по мускулите и ставите, болки в гърлото, кашлица.
- Различните хора вдигат различна температура, според индивидуална реакция на организма. Някои идват с 38 градуса, други - с 40 градуса, дава пример специалистката и подчертава, че колкото по-навреме започне лечението, толкова по-добре, за да не се стига до усложнения. Самолечението не е препоръчително.
За противогрипни ваксини вече е късно, защото няма време организмът да изгради имунитет. Но може да взимате подсилващи имунитета продукти. Наблягайте също така на плодовете, зеленчуците, чайовете, леките и щадящите организма храни. Да се избягва пикантното, цигарите и алкохолът.
- Тютюнопушенето снижава защитните сили на самото бронхиално дърво. Пушачите правят много по-лесно пневмонии и тежки бронхити.
Мила ТОДОРОВА
 
Joomla SEF URLs by Artio