Печат на тази страница

Отново Величкови дни

Понеделник, 28 Април 2014 03:00
ПАЗАРДЖИК. Те ще се проведат на 28 и 29 април в родната къща на големия български писател, художник, общественик и политик Константин Величков.
По този повод в къщата-музей ще бъде открита изложба, посветена на историята на издателство „Мозайка от знаменити съвременни романи”. Тя е подготвена със съдействието на експерти от Националния литературен музей, семейство Дамови - наследници на издателството, и с материали от Централния държавен архив. Техническата изработка е на FDC publishing agencу.
В изложбата ще бъдат подредени 12 пана и материали, разказващи за творческите принципи, мотивацията и организацията на работа на основателите на издателството - семейство Юрукови, български интелектуалци и общественици, преки родственици на Константин Величков. Те превръщат една просветителска инициатива в успешно търговско предприятие, което е просъществувало близо 40 години -  от 1909 до 1947 година.
Близо 40 години издателството предлага на българските читатели по десет книги и една премия годишно.
Това са шедьоври на световната литература. При това издателството налага високи литературни и нравствени критерии при подбора на творбите и създава първата в България концепция за теория на превода.
Специално място в изложбата ще бъде отделено на София Юрукова, създателка на издателството. Тя подбира и превежда сама произведенията от колекцията на издателството през първите десет години от неговото съществуване. В експозицията ще бъдат включени оригинални предмети, писма, ще бъде представен колективът от преводачи и сътрудници на издателството като Елисавета Консулова-Вазова, Димитър Подвързачов, Гео Милев, самите Юрукови ( София, Георги, Васил, Мара) и други, както и пълният каталог от произведения, издадени от библиотека „Мозайка” през годините.
Театралното студио към езиковата гимназия „Бертолт Брехт” ще представи спектакъла „Приземяване” посветен на 180 години от рождението на Любен Каравелов и по текстове на неговата повест „Българи от старо време”.
На следващия ден ученици от клуб „Млад журналист” от гимназия „Иван С. Аксаков” ще представят поемата на Петко Рачов Славейков „Изворът на Белоногата”. Ще участва и съставът за автентичен фолклор към Обединения детски комплекс. Изявата е посветена на 140 години от първото издаване на поемата.
Дима БОЙЧЕВА
Joomla SEF URLs by Artio