Печат на тази страница

В жестоката катастрофа между влака и ТИР-а

Петък, 09 Май 2014 03:00
Елена се е връщала с дъщеря си от София Елена се е връщала с дъщеря си от София
Бившата зам.-директорка на СОУ "Георги Брегов" е най-тежко пострадалата
Маргарита Грозданова, шофьорът на камиона и още четирима пътници са в областната болница
ПАЗАРДЖИК. Незабавно след получаването на сигнала за тежката катастрофа, към мястото тръгнали пет линейки на Спешна помощ. Само половин час по-късно първата докарала трима от пострадалите в областната болница. За някои от останалите се наложило да се поизчака малко, защото изваждането им от вагоните било по-трудно.
В най-голямото местно здравно завадение са приети общо шестима души - двама мъже и четири жени. Ще ви разкажем за състоянието им с помощта на изпълнителния директор д-р Васил Вълчев и началникът на неврохирургичното отделение, където са четирима от пациентите, д-р Светльо Петров.
Най-критично е състоянието на бившата директорка на Младежкия дом и бивша зам.-директорка на СОУ "Георги Брегов" Маргарита Грозданова. Тя е на 62 години и е родом от Ковачево. Получила е фрактура на черепа и кръвоизлив между меките мозъчни обвивки. Засега обаче не се налага оперативно лечение.
Намира се в КАРИТ, консултирана е с неврохирурзи, а лекарите продължават да се борят за живота й.
- Приспахме я и я поддържаме медикаментозно на изкуствена вентилация, защото в момента това е най-доброто за нея. Опасявам се, че ще остане така доста време - седмица, а може би и по-дълго, докато започне постепенното възстановяване. Дано да не се появят някакви усложнения - обясни д-р Петров.
Със сериозна черепно-мозъчна травма е и 37-годишен пътник от Пловдив. Той бил докаран в болницата в не толкова тежко състояние. При направената компютърна томография на главата обаче станало ясно, че има скрита черепна фрактура, а в мозъчната му тъкан е наслоена с кръв.
Човекът просто бил в т. нар. светъл период.
При такива болни проблемите започват известно време след удара. За радост, пазарджишките медици разбрали какъв е случаят много бързо и веднага назначили нужното лечение. Това е вторият по тежест на нараняванията пострадал в катастрофата. Неговото състояние обаче вече се подобрява и животът му е извън опасност.
45-годишният шофьор на ТИР-а също е в болницата. Той е с разкъсно контузна рана на лицето. Контактен и адекватен е. Освен физическите травми, този човек бил и в психически шок. Осъзнавал сериозността на случилото се, видимо бил отчаян и отказвал да говори за инцидента, коментираха лекарите. Те не допускат, че е "искал да се прави на бабаит срещу влак". Отдават злополуката по-скоро на разсейване и невнимание от негова страна.
Двамата мъже, както и две от жените са настанени в неврохирургията. Прогнозите са, че дамите ще бъдат изписани след 3-4 дни. Последната пациентка е със счупена подбедрица в ортопедията. Тя е на 84 години.
Една от настанените в неврохирургичното отделение пътнички е сестрата на г-жа Маргарита Грозданова - Гергана.
Приета е с разкъсно-контузна рана и с комоцио. Живее във Варна, където е омъжена, а в злополучния ден двете със сестра й се връщали от столицата. Гостували на своя братовчедка за Гергьовден. За инцидента говори трудно и през сълзи:
- Стотици пъти сме пътували с този влак, понеже е пътнически и спира на гара Ковачево. Всичко стана за секунди, нищо не разбрах. Не видях нито камион, който да е препречил пътя, нито усетих вагонът да е излязъл от релси. Спомням си сблъсъка, сгромолясването, както и че след това и двете със сестра ми бяхме посипани със стъкла.
Пътувахме в първото купе. Доколкото знам, пострадали има само в него и във второто. В останалите хората били невредими. Бях изпаднала в дълбок шок, а когато дойдох на себе си, вече бяхме в линейката. Не мога да ви опиша какво почувствах, когато видях сестра ми в безсъзнание. Много ми е тежко, искам само да се оправя час по-скоро, за да бъда до нея.
Съседката по легло на Гергана е Елена Иванова. Тя е от Русия, но живее в Пазарджик. И тя се връщала от гостуване в София. Двете с дъщеря й пътували във второто купе към нашия град.
- При удара изпопадахме от седалките. Настъпи суматоха. Нададоха се викове, хора започнаха да бягат. Дъщеря ми, която седеше до прозореца, пострада по-леко. Опита се да ми помогне да стана, но краката не ме държаха. Наложи се да ме изнесат на ръце.
Лидия КАДИЙСКА
 
Joomla SEF URLs by Artio