Регионът

Поетичната вечер стопли сърцата на стрелчанските творци

  26.12.2023 08:00             
Поетичната вечер стопли сърцата на стрелчанските творци

Сред гостите бе председателят на СБП, а всички си тръгнаха с подаръчета-изненада

СТРЕЛЧА. Библиотеката към НЧ „Просвещение -1871 г.“ бе домакин на поетичната вечер „Чудесата никога не свършват - с поезия и любов. Предколедно“. В нея участваха членовете на литературен кръжок „Богдан Овесянин“ към читалището и местни любители на мерената реч. Събитието се осъществи със съдействието на Община Стрелча.

Сред гостите бяха кметът инж. Георги Павлов, Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели и носител на Втората

литературна награда на община Стрелча „Богдан Овесянин“,

Анжела Димчева - поетеса, журналист, литературен критик, международен и прессекретар в Съюза на българските писатели (СБП), Емилия Казакова - дизайнер и технически редактор в издателство „Български писател“, Добрин Добрев - Финиотис - член на СБП и директор на Център за българска култура „Елисавета Багряна“ в Кипър, Тони Лунгарска - поетеса и председател на литературен клуб „Виделина“ в Панагюрище, местните творци Мария Илиева, Пепа Козарекова, Василка Кичукова, Добри Добрев, Михаил Неделев, Дона Лулчева, Стойко Площаков, Златка Дескова, Цветана Кунчева и други почитатели на поезията.

Кметът инж. Георги Павлов изрази задоволството си от културното събитие и коментира, че със своята

специфична родолюбива насоченост и нежна лиричност,

а местните творци винаги са били на почит. Той подчерта, че през неговия мандат Общината ще оказва съдействие както на тях, така и на читалищните дейности.

Пред пълната зала стрелчанските творци пресъздадоха своите мечти, чувства и виждания за любовта на жената-майка, жената-любима, жената - даряваща и получаваща любов, представиха свои стихове, от които лъхаше обич и топлина, в контраст със студената декемврийска вечер.

За приятната и задушевна атмосфера допринесе младата и талантлива Мария Илиева – общински съветник и член на литературен кръжок „Богдан Овесянин“ към читалището, която изненада всички с тематични подаръчета и баница с късмети. На фона на песента „Животът“ тя напомни на присъстващите, че

животът е чудо, което трябва да ценим и чудесата са навсякъде около нас,

трябва само да успеем да ги видим. В уют и приятелски разговор бяха споделени надежди и очаквания за предстоящите празници.

Лиричното настроение на вечерта беше подсилено от гостите Тони Лунгарска и Анжела Димчева, които прочетоха свои творби, свързани с чудото – природа. Във връзка с морето и творчеството на Петя Дубарова, бе отправено послание да бъдем добри винаги, не само около Коледа, и да даряваме обичта си със стиховете: „Тогава искам сън да подаря. И свойта обич цяла“. Като съвременно чудо беше определена и любовта - истинска, чиста и всеотдайна, във всичките нейни измерения и проявления.

Срещата приключи с пожелания за здраве, споделеност и надежда за приказни Коледни и новогодишни празници.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички