Други

Кметица изработи впечатляващо реалистично яслата на Рождеството за жителите и гостите на Свобода

  27.12.2023 08:01             
Кметица изработи впечатляващо реалистично яслата на Рождеството за жителите и гостите на Свобода

Красимира Карлова ушила дрехите на Йосиф, Мария и Исус, използвала плъстена вълна за животните

Затрогваща и много автентична възстановка на нощта на Рождество Христово радва жителите и гостите на село Свобода и околностите тази година. Освен с размерите и умелата си изработка, композицията впечатлява силно и със своя реализъм.

А най-любопитното е, че почти изцяло е дело на кметския наместник Красимира Карлова. Тя сама е ушила дрехите на Мария, Йосиф и бебето Исус, стараейки се да се доближават максимално до библейските представи. Косите и брадата е направила от вълна. Тъй като се занимава с

плъстене на вълна

отдавна, за нея не било проблем да използва тази техника и за магаренцето и агънцето, кротко приседнали в яслата, приветствайки Младенеца. И за да е всичко още по-истинско, добавила и глинена делва, стара дамаджана и чувал от зебло.

Специално за възстановката е издигнат дори дървеният навес, в който са пръснати няколко бали със слама. За него са помагали хора от селото. Може би най-съвременният елемент е, че

по тъмно цялата композиция е красиво осветена

- Професията ми е занаятчийска и тази година реших да използвам уменията си, за да създам нещо специално за Коледа. Пресъздадох Святата нощ и мисля, че се получи - разкри пред „Знаме“ г-жа Карлова.

Местните много се радват, доволна тя. Макар да правим подобна възстановка за първи път, тя много бързо доби популярност. Постовете с нея във социалните мрежи са харесвани и коментирани. Хора от близки и далечни населени места ни пишат да ги очакваме за снимки.

Учениците от клуб „Обичам да чета и пиша“

към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Стрелча вече посетиха специално Свобода. Децата споделиха какво знаят за Коледа на фона на декора от Рождеството. Красимира Карлова и жители на селото пък ги почерпиха с коледни сладки и домашни бонбони. Показаха им и зоокъта в селото, след което всички заедно се повеселиха в парка. Гостите си тръгнаха с обещанието отново да посетят уютното и гостоприемно село Свобода.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички