Други

Акад. Денков връчи ключовете на нова високопроходима линейка за спешния филиал във Велинград

  24.12.2023 12:27             
Акад. Денков връчи ключовете на нова високопроходима линейка за спешния филиал във Велинград

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Премиерът Николай Денков връчи ключовете на една от първите пет нови високопроходими линейки на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик д-р Борис Манев. Мерцедесът е предназначен за филиала на ЦСМП във Велинград. Това стана в присъствието на заместник-министрите на здравеопазването доц. Михаил Околийски и проф. Илко Гетов. Те презентираха спешните автомобили, които са осигурени по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по ОП "Региони в растеж".

Освен за велинградския филиал, линейките ще бъдат предоставени на ЦСМП - София за нуждите на филиала в Самоков, ЦСМП - Благоевград за нуждите на филиала в Банско, ЦСМП - Шумен за нуждите на филиала във Върбица и ЦСМП - Смолян.

При връчването на ключовете от линейките на парамедиците акад. Денков заяви, че това е един пример защо е полезно за хората да бъдат членове на Европейския съюз и какви са предимствата от това обществото да се възползва от правата си на европейската карта. Линейките, които приемаме днес са високопроходими и ще бъдат използвани в места, където най-трудно хората получават места до медицинска помощ. Това са стандарти, които в нормалните европейски страни отдавна са въведени, а ако не бяхме включени в европейските програми, не се знае колко време щяхме да чакаме, коментира министър-председателят.

Проф. Илко Гетов коментипра, че новите линейки с повишена проходимост ще дадат възможност да се завърши интегрираната схема на спешната помощ - модерно оборудване, наземни транспортни средства и въздушната медицинска помощ. Той се надява медиите да присъстват и на откриването на новите медицински въздушни хеликоптери. Другият зам.-здравен министър доц. Околийски на свой ред изрази надежда следващите 37 линейки, които ще бъдат доставени до края на март, да влязат в употреба за по-добрата функционалност на спешните екипи.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички