Други

Зачестяват измамите по Коледа и Нова година

  29.12.2023 08:51             
Зачестяват измамите по Коледа и Нова година

Традиционно в навечерието на Коледно-новогодишните празници зачестяват измамите, а схемите са най-различни. Особено те процъфтяват в интернет, а понеже все повече хора предпочитат да търсят подаръци за близките си онлайн, рискът от „ужилване“ е сериозен.

Собственици на къщи за гости от Цигов чарк алармират, че псевдо платформа от тяхно име прибира пари за резервации от наивници в интернет, предлагайки обяви на различни места за настаняване, за което собствениците не подозират. Нощувките обаче няма как да бъдат реализирани, а

измамените ще се съберат на Нова година, за да студуват пред препълнения хотел

"В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим работата на сайта, в който са се извършвали измамите. Блокирахме банковата сметка, на която са се превеждали суми, както и преустановихме телефонните номера, които са използвали", заяви директорът на Дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП комисар Владимир Димитров в "Денят започва" по БНТ. И допълни, че за подобни компютърни измами се предвиждат няколко години затвор. Друг е въпросът дали може да се установи кой е мошеникът-крадец. Резервациите се правели чрез проформа фактура, която се плаща през банка, имало опция и за картови плащания. Събираните суми достигали до 3-4 хиляди лева, като се използвало това, че резервацията се прави в последния момент.

Платформите на социалните мрежи, онлайн пазарите и уеб сайтовете за търгове са все по-използвани от престъпници, а потенциалните клиенти „кълват“.

Най-често се иска предплащане за продукт, който така и не се доставя

Плащането в тези случаи не става чрез защитена система за пазаруване с карта или онлайн система, а най-често с банков превод, който след като е нареден от потребителя трудно може да бъде оспорен.

За празниците хиляди хора се чудят какво да подарят на близките си. Сега особено актуални са т. нар. мистериозни кутии, които заливат социалните мрежи.

Mystery box обещават скъпи вещи

- златни накити, маркови дрехи и козметика. Вместо тях обаче в поръчаните кутии с изненади потребителите откриват празни бутилки от минерална вода, камък или парцал. Измамените до този момент са десетки, а сигналите на потърпевшите потребители буквално заливат форумите за некоректни търговци. „Последно жена плати 30 лева за кутия, в която има единствено празна пластмасова бутилка от вода“, твърди Лупа.бг.

Друга схема, по която измамници ви точат парите, е чрез реклами на евтини стоки и примамливи оферти, които на пръв поглед са публикувани от името на легитимен търговец, но реално зад тях стоят

мошеници, които събират данни

Според BBC, опитите за измами чрез оферти онлайн за първите 6 месеца на годината са се увеличили с 66 на сто във Великобритания, а „щипнати“ са 27 млн. британски паунда.

Най-много измами стават при покупка на игрови конзоли, велосипеди и дрехи. Сред честите измами са и тези с домашни потреби и покупки тип „направи си сам“. Най-застрашената от фалшиви сделки възрастова група е на хората от 25 до 34 години, тъй като те пазаруват най-често онлайн, предупреждават от BBC.

И романтични измами избуяват по празниците

В социалните мрежи мъже и жени завързват предпразнични връзки и канят виртуалната си половинка да отпразнуват заедно Нова година на някое по-отдалечено място, но се оказва, че ще трябва да се преведат спешно едни пари, за да се реши „затруднение“

„Тези измами са от години в България и ще стоят още много години. Терминът за тези престъпления е романтична измама. Подбират внимателно жените - да бъдат снимани сами или с домашен любимец, цвете, което е индикатор, че тя няма семейство”, посочи в ефира на NOVA експертът по киберсигурност Владимир Димитров. Така например преди 5 години Лидия качва снимки във Facebook. Веднага след това непознат ги харесва и ѝ иска приятелство. Ухажорът ѝ е Гомез Робинсън. Описва го като красив и чаровен мъж с излъчване. Казал, че е военен доктор на мисия в Йемен. Впоследствие пристигнали и исканията за пари. Поискал ѝ 100 хиляди, които трябвало да преведе по американска сметка. А тя открива, че Гомез се представя и като Адису Уилиъмс. Срещнала го и с името Фред Дейвид... Лидия успява да се измъкне от емоционалния капан навреме, но по данни на полицията всеки месец две българки дават десетки хиляди евро, за да помогнат на новооткритата страст, която се оказва, че не е американски лейтенант или хирург, а фалшив профил от Нигерия. В научната литература подобен вид интернет измама се нарича Нигерийска измама. Но има и „ужилени“ мъже.

Капаните на измамните ухажори могат да бъдат най-различни,

като например, че са им изпратили подарък.

„Куриерската фирма казва, че пратката е спряна от швейцарските митници, а вътре са открити 1 милион долара в банкноти и жертвата има две опции - или да заплати такса, или да бъде арестувана заради пране на пари. Имали сме жертви, които идват при нас и казват „Чака ни полицай Георгиев на летището, за да си взема 1 милион долара. Елате с мен”. Всичко е измама”, обяснява схемата Димитров.

Истинската любов не се случва в интернет. Тя може да започне там, но трябва да премине в реалността, казва и експертът по киберсигурност и бивш шеф на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБП Явор Колев. „По всяко време самотни жени на по 50-60 години стават жертви на подобни измами”, сочи киберекспертът. Той разкрива и още една схема, която е особено актуална в момента. Това са коледни картички, изпращани от непознати имейл адреси. Отворим ли файла, той заразява компютъра ни и хакерите могат да откраднат паролите и личните ни данни. По същия начин данни могат да се вземат и от смартфона ни, ако отговорим на съмнителни телефони от чужбина.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички