Други

ВУИ – Ракитово е базово училище за ученици и студенти от педагогическите специалности

  15.01.2024 13:58             
ВУИ – Ракитово е базово училище за ученици и студенти от педагогическите специалности

От десетилетия ВУИ „Ангел Узунов“ – Ракитово е базово училище за студентите от Софийския, Благоевградския и Пловдивския университети, които изучават специалности, свързани със социалната педагогика и педагогиката на девиантното поведение. Ежегодно групи студенти, водени от свои преподаватели, посещават училището, разговарят с момчетата. За студентите е важно да имат свои лични впечатления за деца с асоциално поведение, с каквито ще работят, когато завършат образованието си.

Дни преди Коледа на паркинга в двора на ВУИ – Ракитово спира автобус, возещ ученици и учители от 135 Средно училище „Ян Амос Коменски“ – гр. София. В 135 СУ учениците от 11 А и 12 А клас изучават професия „Сътрудник социални дейности“, специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“. Групата е водена лично от г-жа Татяна Лепоева – директор на 135 СУ. Тук са г-жа Цвете Капитанска – класен ръководител на 12 А клас, г-жа Димана Ветова-Белева и г-жа Силвия Михова – учители по професионална подготовка, г-жа Вера Пенева – учител и педагогически съветник. Тук са и момичетата и момчетата от 11 А и 12 А клас. Посреща ги директорът на ВУИ – Ракитово г-н Георги Янушев. Виждайки вълнението на гостите, директорът на ВУИ ги кани най-напред в учителската стая, за да им разкаже за училището, за особеностите и трудностите, но и за удовлетворението от работата с „трудните деца“. Оказва се, че „трудните деца“ са всъщност нормални деца, някои на възрастта на учениците от 135 СУ, които са направили някои грешки. Г-н Янушев пояснява, че момчетата от ВУИ са получили втори шанс, получили са определено време да преосмислят постъпките си и да изберат пътя, водещ ги обратно в обществото. Процесът на ресоциализация е индивидуален за всяко дете. Понякога той е доста труден и изисква от работещите във ВУИ педагози и служители всеотдайност и любов към професията. Но когато има положителни резултати, когато децата от училището успяват в учението, в извънкласните дейности, в спорта, тогава педагозите виждат, че усилията не са били напразно.

Децата от 135 СУ слушат думите на директора Янушев с интерес, задават въпроси. Те искат да се срещнат с учениците от ВУИ, да си поговорят свободно. Янушев предлага срещата да започне с изяви на момчетата, подготвили за Коледа автентичен танц на ямболските коледари. След това танц на момчетата от групата за народни танци в училището. По този начин момчетата от ВУИ искат да поздравят гостите от София.

Коледарите с ямболския танц и групата за народни танци не са с народни носии, защото училището няма носии за всички деца и ползва носии от читалището в Ракитово. Независимо от това момчетата от ВУИ играят с истинско вдъхновение и заразяват всички присъстващи. На хорото скоро се хващат и някои от гостите от София.

Гостите от 135 СУ и децата от ВУИ дълго разговарят, пръснати на групички в двора на интерната. Социалната работа е една от най-трудните човешки дейности. За нея се изисква подготвеност и всеотдайност. В този момент бъдещите социални работници от София получават опит, който осмисля дългото теоретично обучение. А децата от ВУИ – Ракитово намират нови приятели.

Владимир ИВАНОВ – V клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички