Спорт

Тенис клуб “Панагюрище“ - извор на шампиони с църцарикане на спонсори

  16.04.2024 07:38             
Тенис клуб “Панагюрище“ - извор на шампиони с църцарикане на спонсори

Преди часове тенисистите спечелиха сребърните медали на държавното

ПАНАГЮРИЩЕ. Тенисът на маса е емблематичен за средногорския град, а ТК „Панагюрище“ е марката, която работи на широка основа с подрастващите и неизменно печели медали. Въпреки това клубът на Борис Влахов може да се оплаче от липса на спонсори. Но не го прави. Клубът основно се самоиздържа и това беше причината миналия сезон да отстъпи мястото си на ЦСКА във Висшата лига – заедно с двете най-добри свои състезателки - Каролина Лилова и Десислава Ботева. Да, Влахов, който също е заклет фен на всеки клуб с емблемата на ЦСКА, се радва за тях, но има и горчилка. Защото с едни 10 000 лева бюджет можеше да се спаси за сезонът във Висшата лига, че да останат пари и за стипендии на състезателите. Същевременно клубът прави от нищо нещо – благодарение на находчивостта и контактите на клубната управа „Панагюрище“ направи европейска подготовка със серия кампове на родното Черноморие и в чужбина.

На 11 юни в Пловдив ще се проведе финалният четвърти турнир на „А“ Републиканска група жени и там подмладеният състав на клуба има отлични шансове

не само да остане в Топ 4, но и да спечели бронзовите медали

На проведения под тепетата трети турнир по тенис на маса СКТ „Панагюрище“ впечатли със сърцатата си игра и запазването на място в челната четворка след сърцатата игра на младите Вержиния Кашева и Пламена Димитрова, и рутинираните Нелина Петришка и Йоана Ботева, които постигнаха три победи - над „Машстрой“ (Пловдив), „Надежда“ (София) и „Берое“ (Ст. Загора).

„Отборът ни де факто премина в ЦСКА, но такива са реалностите. Поздравявам момичетата! Йоана направи особено силна игра и записа само победи. Сега чакаме развръзката“, коментира пред „Знаме“ Борис Влахов. Той е обнадежден и от

представянето на отбора при мъжете във „В“ Републиканска група

Там СКТ „Панагюрище“ регистрира една победа и три поражения, но загубите бяха изключително драматични и „кървави“ – завършили с по 2:3 гейма. „Мъжкият“ отбор всъщност е най-младият в групата и почти сигурно няма да се измъкне от дъното на таблицата (от 8 тима последните 2 изпадат).

„И да изпаднем, пак ще се върнем. Пред нас целите са да израстваме – така че дали ще играем срещу седем по-опитни съперници в тази група или срещу седем малко по-слаби, но пак по-големи от нас, в долната група – разликата не е толкова голяма“, философски заключава Влахов. В отбора му играят и опитни състезатели като Еди Негалов (завършил Спортното училище в Чепеларе, б.р.) и Богдан Иванов, но Негалов бе контузен в последния кръг, а сега и той, и Иванов, имат ангажименти и финалния кръг ще изнесат на плещите си малките Димитър Димитров и Йордан Генов.

Вицешампионска републиканска титла преди часове

Влахов не се оплаква, а работи, а последните резултати дойдоха сега от Полски Тръмбеш. В родния град на Веселин Маринов се игра финалът но 13 години и той донесе отново радостни емоции и много отличия за тенисистите на ТК „Панагюрище“. Капитанът на отбора Димитър Димитров за сетен път изигра невероятно отборно първенство, като завърши само с победи. Особено важни бяха полуфиналната среща с отбора на „Родопи“-Момчилград. Същото се получи и в предварителните групи с отбора на „Стоянстрой“-Пловдив, завършил с 3:2, и с отбора на „Дигеста“- Дупница, също затворен с 3:2. Илия Зубев изигра сериозни мачове и записа важни победи. Останалите играчи от отбора - Кръстьо Иванов, Красимир Сребреков и Александър Петров, записаха участие само срещу отбора на „Комфорт“-Варна. В първенството на двойки Димитър Димитров  с партньор Димитър Йовев от „Комфорт“ стигнаха до полуфинал и загубиха в един много емоционален мач от двойката на играещия в Ирландия Стефан Бончев и Адриян Илиеску от Румъния. В личното първенство всички панагюрски момчета се класираха първи в групите, а Илия Зубев и Кръстьо Иванов са между първите 16 .

При момичетата ТК „Панагюрище“ е четвърти отборно, а капитанката Пламена Димитрова е на 5-то място в личната надпревара. Останалите преминаха групите и така отборът доби още две места в първата шестнайсетица.

Състезателките Пламена Димитрова, Ради Захариева (внучка на бившия състезател на „Оборище“-Панагюрище Захари Захариев), Моника Йосифова и Ралица Петрова ще са отново на

отборното първенство до 11 години през юни

При момчетата Красимир Сребреков, Алекс Генчев, Лъчезар Станчев, Денислав Шопов и останалите ще търсят пътя към медалите.

„Всичко зависи от нашата подготовка и неувяхваща амбиция и трудолюбие. Догодина този отбор спокойно ще стане шампион при момчетата, ако „Комфорт“ не се подсилят още. Готвим се и за четворката при 11-годишните, където догодина също ще се целим спокойно в титлата. При 15-годишните спечелихме бронз, но можеше да вземем и среброто – в спорта обаче малшансът не е рядко срещано явление“, коментира старши треньорът и председател на клуба Борис Влахов пред „Знаме“.

Европодготовката и Мариано Луков

Преди сезона ТК „Панагюрище“ направи кампове, включително във Франция при големия Мариано Луков, след лагерите в Ахелой, Момчилград и Димитровград, Сърбия. Влахов и трима състезатели се възползваха от личната покана на най-добре представилият се роден тенисист на всички времена Мариано Луков, който през 1990 г.зае 9-16 място на световното в Гьотеборг. След края на професионалната си кариера като играч-треньор и директор на международен тренировъчен център в Сент Етиен. На френска земя Митко Димитров спечели два турнира, единият от които за мъже, турнир спечели и Станислав Метанов, а Георги Тодореев игра на два финала.

„Мариано Луков е много гостоприемен, талантлив, трудолюбив и можещ! Беше полезно и вълнуващо от понеделник до петък, всеки ден по над 8 часа да играем в турнири, в приятелски срещи и да тренираме в два от клубовете, в които работи Луков. Отделно дойдоха и хора от съседните клубове. Получи се подготовка на ниво, а и направихме контакти с много френски колеги. Поканиха ни за нови визити и пожелаха децата ни да играят в техните клубове, ако решат един ден да продължат висшето си образование във Франция. Отделно показахме и резултати, което също е много добре“, разказа пред „Знаме“ Борис Влахов. Той е горд и от факта, че внукът му Димитър Димитров регистрира почти 10 победи от участието му с националния отбор на състезания за Световната купа в Италия, Словения и Унгария. В Унгария Димитров успя да излезе от групите и да влезе във финалите.

Луков после върна визитата, дошъл в залата и поиграл.

Отседнал безплатно в хотел в Стрелча,

където собственикът - приятел на Влахов, го поканил за седмица.

„Луков е впечатлен от Панагюрище и ще ни гостува отново. А тогава нищо чудно да доведе със себе си и „Моцарта“ на тениса на маса – Ян Ове Валднер. Още повече, вече имаме неофициална договорка със самия Валднер“, доверява Влахов. Той изгради отношения и с луксозен хотел в Ахелой с идеята там да се изгради база с още една към съществуващата в момента зала. И идеята стъпка по стъпка се реализира. В луксозния хотелски комплекс на брега на Черно море панагюрци правят лагери, имат 7 маси и приятели.

Спонсорите

„Няма ги. Комисията за спорта в общината и бизнесът трябва да ни съдействат повече, но ние разчитаме основно на самоиздръжка. При цялото ми уважение към останалите спортове, мисля, че бизнесът игнорира тениса на маса в наше лице, а това е спортът, който носи най-много приходи на Панагюрище“, казва Влахов. „Благодарение на „Асарел-Медет“ тук се правят световни турнири, а за 12 дни 300 гости – състезатели и спортни лица, оставят 600 000 лева в града ни. Това е чисто практическата туристическа полза, наред с останалите ползи. А ние градим основата на тениса на маса в Панагюрище. Работим на широка основа, имаме представителни отбори във всички възрасти и при двата пола, те печелят медали, при 11-годишните момчета станахме отборни шампиони... Е, при старшата възраст не се класирахме на финали, но и момчетата, и момичетата, са много малки.

Не само берем плодове, но и посаждаме

Сега за поредна трета година печелим проект „Спорт за децата в свободното време“ по линия на Министерството на младежта и спорта. Ще обучим около 40 деца в продължение на 6 месеца безплатно. Вече имаме 19 активно трениращи деца от детска градина – те започват от А и Б. И вече виждам таланта на немалко от тях“, коментира председателят на клуба.

Внукът му Димитър Димитров очаквано постигна само победи на контролното във Варна за допълване на тесните  състави за участие в Европейско и Балканско първенства, и Световна купа, но талантите тук са много. Както казва един бивш възпитаник на треньора: „Вие не сте люлка за шампиони, а извор на шампиони!“. А където е текло, пак ще тече.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани