Регионът

Певческа група „Стрелица“ отбелязва своята 10-годишнина с благотворителен концерт

  25.04.2024 18:07             
Певческа група „Стрелица“ отбелязва своята 10-годишнина с благотворителен концерт

Инициативата е в подкрепа на читалище „Просвещение-1871 г.“

СТРЕЛЧА. На 26 април, от 19.00 ч., в читалищния салон на Стрелча ще се състои Благотворителен концерт на Певческа група „Стрелица“ - творчески колектив на тамошното читалище „Просвещение-1871 г.“. Поводът е 10 години от създаването на формацията. А инициативата е в подкрепа на читалищната обител, дала живот и подслон на тази и на още седем читалищни форми за любителско художествено творчество: Певческа група „Родолюбци“ /от 2023 г./, Фолклорна група „Роден край“, Театрално-музикална група „Бащино огнище“, Театрален колектив, Танцов състав „Усмивки“, Литературен кръжок „Богдан Овесянин“, Клуб по рисуване „Художествено ателие“.

Създадена преди 10 години Певческа група „Стрелица“ събира талантливи и родолюбиви изпълнители на автентичния стрелчански песенен фолклор. За да го пазят за идните поколения жив и да го представят като го популяризират.

Групата-юбиляр с ръководител Мария Илиева, състояща се към момента от 9 жени и двама мъже, има множество изяви на различни сцени за любителско творчество. Печели любовта на всяка публика и почитанието на всяко жури, пък било то и от най-авторитетните професионалисти в областта на песенния фолклор. Има богата колекция от престижни награди, в която най-ярко блести златният медал от XII Събор на българското народно творчество „Копривщица 2022“, за възстановката на обичая „Последният ден от жътвата. Връзване на брада“. Представление, впечатлило с композиция и автентичност на реквизита, изпълнението и диалекта. До тази награда достойно стои и Златната статуетка от Третия регионален музикално танцов конкурс „Пиленце пее“ - Стрелча 2023, златният медал от Националния конкурс „Пиленце пее“ – София 2023, както и много други.

РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик следи успехите на ПГ „Стрелица“, подкрепя дейността й и отправя поздравленията си по повод 10-годишнината от създаването на формацията. С пожелание към ръководителя и изпълнителите за здраве, неизчерпаемо вдъхновение и нестихващо родолюбие. Творческо дълголетие и нови постижения!

Инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“


Свързани