Регионът

Пътуваща изложба, музикален спектакъл и книга обогатиха и вдъхновиха ромски деца

  29.04.2024 06:15             
Пътуваща изложба, музикален спектакъл и книга обогатиха и вдъхновиха ромски деца

Създаване на творчески продукти - рисунки, пътуващ музикален спектакъл, пътуваща изложба, книга-сборник с авторски творби, обогати, осмисли и вдъхнови живота на малките ученици от началното училище „Михаил Куманов“, град Пещера. Това се случи благодарение на участието им в проект ,,Четири по-добри изкуства“  с финансовата подкрепа на програма РА 14 ,,Културно предприемачество, наследство и сътрудничество и на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.“ Всички ученици, участвали в него, са представители на ромския етнос.

Многобройната публика на село Паталеница, община Пазарджик, град Стамболийски, област Пловдив, село Брестовица, област Пловдив и град Самоков, област София се забавлява от сърце и душа на музикално- танцовите концерти. Ромските обичаи и занаяти като

кошничарството и калайдисването

оживяха с помощта на ритми, музика и танци. Публиката навсякъде бе възторжена и сред зрителите имаше много връстници на участниците на сцената.

Малките ученици споделиха, че се чувстват щастливи и доволни и живеят с очакване за още такива прекрасни изяви на които главните герои са те - ромските деца от НУ ,,Михаил Куманов“, град Пещера.

Рисунките от пътуващата изложба пък илюстрираха книгата-сборник „Светът е колело“, събирал отличените творби в националния ромски конкурс по творческо писане. Има приказки, стихотворения, разказчета есета, а някои от заглавията са „Приказка за пролетта“, „Как искам всички да са прозрачни“, „Моите мечти“, „Град, на име „Надежда“, „Най-фантастичното място“. Всички илюстрации са дело на децата от НУ „Михаил Куманов“, град Пещера.

(Зн)

 


Свързани