Регионът

Годишна продукция на петокласниците от Гимназията представи и спонсорирана от "Биовет"АД книга с детски съчинения

  01.05.2024 09:40             
Годишна продукция на петокласниците от Гимназията представи и спонсорирана от \

СУ „Св. Кл. Охридски“ продължи възрожденския обичай в края на учебната година постиженията на учениците да станат видими пред общността

ПЕЩЕРА. За пореден път петокласниците на СУ „Св. Кл. Охридски“ събраха своите родители, учители, както и приятелите на Гимназията, за да покажат какво са правили и какво са научили през учебната година. В актовата зала на училището се създаде изключителна атмосфера, съчетаваща сложността на науките, красотата на изкуството и вълненията на учениците. По този начин Гимназията продължи възрожденския обичай в края на учебната година постиженията на учениците да станат видими пред общността.

Тяхното пътешествие в магията на изкуствата и науките започна с „Бабината приказка“ – съчетание на песни и текст за приятелството и любовта. Учениците изпълниха избрани от тях мелодии, включени в учебната програма по музика. За много от петокласниците това беше първо излизане пред публика и затова вълнението им беше съвсем разбираемо. Майсторските им изпълнения обаче тушираха напрежението и предизвикаха спонтанното одобрение на публиката.

Следващата част на тържеството беше представянето на сборника със съчинения, писани в час. Темите на тазгодишината трета част на „Ако бях бог“ бяха „Моята легенда за град Пещера“, „Майка ми като екшън герой“ и „Ако имах всички пари на света“. Учениците представиха своите варианти за миналото на родния край – как е станало заселването на града, откъде идва името му, защо най-красивата родопска пещера се казва Снежанка, как се е появил скалният феномен „Главата“ (по пътя за Батак). Една от легендите обвързваше емблемата на града – Кавака – с личната съдба на пещерци. Според друга легенда Пещера е защитавана от природни бедствия точно от вековното дърво – дори и след неговото рухване.

Във втората част на сборника петокласниците показаха преклонението към най-силните, най-всеотдайните хора около тях. Това са техните майки, за които е съвсем естествено да съчетават кариерата с домакинските задължения и грижите за семейството, за които е напълно нормално сякаш да бъдат на няколко места едновременно и да даряват обич и подкрепа.

Ако имаха всички пари на света, нашите деца нямаше да си купуват коли или скъпи дрехи, а щяха да отворят… дюнерджийници. Явно дюнерите толкова им са легнали на сърце, че скоро в Пещера като че ли ще има такова магазинче на всяка улица.

Сборникът беше издаден с любезното съдействие на „Биовет“ АД и лично на неговия изпълнителен директор Ангел Желязков.

Учениците представиха и своите проекти по различните учебни предмети. По английски език бяха работили по темите „Family gathering“ и „My birthplace“; по история и цивилизации бяха направили прекрасни табла за тракийските съкровища, а по география и икономика – за природата на Африка. Гостите видях как математиката може да бъде полезна и интересна и се насладиха на рисунките на петокласниците. Може би най-атрактивни бяха моделите на Слънчевата система по човекът и природата – кой от кой по-цветни и интересни.

Годишната продукция на петокласниците се проведе по инициатива на учителката по музика Мария Стоименова и се осъществи с огромното желание на петокласниците и на всички техни учители – така, както само СУ „Св. Кл. Охридски“ го може!

Валентин СТОЯНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички